Uitreiking Fairtrade certificaten aan vijf ondernemers Opsterland

BEETSTERZWAAG - Burgemeester Ellen van Selm heeft gisteren, tijdens de Fairtrade Week, namens de werkgroep Opsterland Fairtrade  certificaten uitgereikt aan vijf ondernemers.

Ze reikte de certificaten uit aan Tjipke Toonstra en René Diekkens van respectievelijk de Poiesz supermarkten in Bakkeveen en Ureterp en aan Gerko Miedema van pannenkoekenrestaurant Baboeshka in Beetsterzwaag. Daarnaast hebben ook muziekcafé de Compagnon in Gorredijk en Poiesz Supermarkt in Gorredijk het felbegeerde certificaat verdiend. Hiermee komt het aantal deelnemers aan de actie Fairtrade Opsterland in Opsterland op achtendertig. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke setting in restaurant Baboeshka. De vijf bedrijven hebben het predicaat Fairtrade verdiend omdat zij voldoende eerlijke producten aanbieden. Steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten. Hierdoor wordt eerlijke handel steeds meer bevordert en krijgen steeds meer producenten een eerlijke prijs voor hun waar. ,,Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om Fairtrade restaurant te worden”, vertelt Gerko Miedema. Het is inderdaad zo dat steeds meer ondernemers, inkopers en consumenten kiezen voor eerlijke handel om zo bij te dragen aan een eerlijkere wereld volgens een lid van de werkgroep. Opsterland is sinds eind 2015 Fairtrade gemeente. De werkgroep Opsterland Fairtrade blijft eerlijke handel promoten en stimuleert zo veel mogelijk winkels, horecabedrijven en andere organisaties . Fairtrade gemeentebord De titel Fairtrade Gemeente moet ieder jaar herbevestigd worden. De werkgroep moet onder andere checken of de deelnemers nog aan de criteria voldoen, er moeten nieuwe deelnemers geworven worden en (deelname aan) activiteiten gehouden worden. ,,We moeten dus groeien, maar er kunnen ook deelnemers afvallen", aldus de werkgroep.
De Gemeente Opsterland heeft beloofd dat zij ieder jaar dat de titel verlengd wordt een Fairtrade gemeentebord bijplaatst in de gemeente. Dit gebeurt in overleg met de beleidsadviseur verkeer, zodat het bord op een plek komt (altijd onder een kombord) waar veel verkeer langskomt. Inmiddels is dit voor dit jaar begin april gebeurd, er is een bord geplaatst bij de ingang van Gorredijk aan de Koaibosk/Badweg. Het bord dat bij de titelverlening overhandigd is is toentertijd bij Beetsterzwaag geplaatst. De werkgroep: ,,We hopen dat er nog vele borden zullen volgen!" Foto's: Grietje van der Reijnst-Brak / www.hetstaaterop.nl