Drie districtskampioenen bij FRISIA-turners

Drachten - FRISIA uit Beetsterzwaag deed zaterdag met tien turners mee aan de districtsfinale in Lemmer, het werd de meest succesvolle districtsfinale voor FRISIA ooit.

Er werd gestreden in de niveau 11 tot en met 15 door turners uit Friesland Groningen en Drenthe.
Op niveau 15 turnden (benjamin) Sam Brand en (instap) Thijmen van de Lagemaat. Sam turnde heel stabiel, turnde alles mooi uit, maakte geen grote fouten en werd verassend tweede, het zilver was voor hem. Thijmen was de beste op brug en tweede op ringen. Ook hij was mentaal sterk en heel ontspannen en kreeg de bronzen medaille omgehangen. Boas Westerdijk turnt op niveau 14 bij de instappers. Boas leek vleugeltjes te hebben, hij turnde de sterren van de hemel, werd de beste op voltige ringen en brug en werd onverwacht districtskampioen.
Melle Dijkstra turnt op niveau 13. Hij had de mooiste sprong en haalde een 19, 55 ( je kan maximaal een 20.00 halen). Hij werd heel mooi tweede op voltige en kreeg de bronzen medaille omgehangen.
In de derde wedstrijdronde kwam Marc Modderman in actie bij de junioren niveau 12. Zijn concurrent kwam van Drachten en leek het hele seizoen al onverslaanbaar, maar Marc knokte zich terug, deed de beste rekoefening van zijn leven, had een hele sterke matoefening en scoorde nog nooit zo hoog over het algemeen. Groot was wel de verassing dat hij eerste werd.
Zo had FRISIA na drie wedstrijdrondes tot dan toe alle jongens in de prijzen.
In de vierde wedstrijdronde moesten er nog vijf FRISIA-turners in actie komen. Door een dikke file ergens in de buurt van Joure kwamen drie jongens vee; te laat binnen, ze moesten direct in actie komen zonder goeie warming-up. Heel koel turnde Ids Verhoeff een prachtige brugoefening terwijl anderen om hen heen aan het inturnen waren. Ook Wouter Roorda en Marc Meester kwamen tijdens toestelronde 1 binnen, terwijl anderen zich al een ruim half uur hadden kunnen voorbereiden. Het ging ze prima af. Ids was de beste op voltige maar viel bij zijn salto van de sprong. Keurig werd hij vierde. Marc Meester had een uitstekende rekoefening en ook zijn hoeksteun in de ringen ging prima. Hij werd heel netjes derde en kreeg het brons omgehangen. Wouter Roorda liet enorm veel vooruitgang zien deze wedstrijd. Zijn rekoefening was geweldig en ook zijn voltige lukt steeds beter. Hij werd kampioen van het district.
Thijs Dekker turnde bij de pupillen niveau 12. Hij turnde een stabiele wedstrijd zonder veel uitschieters naar beneden maar ook niet echt naar boven. De concurrentie was enorm in deze categorie. Hij werd toch heel netjes achtte. Tot slot turnde Tijntomas de Wit bij de pupillen niveau 11. Tijntomas werd eerste op sprong en brug, maar liet het vooral liggen bij voltige en rekstok. Hij werd vijfde in deze categorie.
FRISIA kijkt terug op een geweldige finale met drie gouden plakken, één zilveren en drie bronzen medailles. De turners komen allemaal nog in actie op 24 juni, wanneer de teamwedstrijden in Leek worden gehouden.
Foto’s Karin Willems en Willy van de Bos