Motocross pinksterfestijn in Houtigehage

Drachten - Als kleine motorclub had MC Sportlust uit Houtigehage het zich niet heel gemakkelijk gemaakt door twee evenementen in twee dagen te organiseren.

Omdat de baan echter voor een groot gedeelte al klaar lag voor de zondag werd er op de zaterdag een 2-uurs endurorace verreden. De SpeedCross werd zondag verreden als officiële Open Club wedstrijd onder KNMV-vlag. Dat betekende dat deze wedstrijd open stond voor alle NL licentiehouders. Toch viel zowel de belangstelling van nationale rijders als ook van het publiek enigszins tegen. Waarschijnlijk is er in het pinksterweekeinde veel concurrentie van andere evenementen. De rijders en motorsport liefhebbers die wel kwamen konden smullen van een mooie 'raceday'. De EnduroCross van zaterdag telde een prima deelnemersveld met bijna veertig deelnemers. Gezien het parcours wat op sommige punten zeer krap was, was dit een prima startveld. Veel rijders vanuit Enduroclub Drenthe aan de start, waar traditioneel ook veel liefhebbers en licentiehouders van deze tak van sport vandaan komen. Er werd gestart middels de inmiddels bekende 'Le Mans'-procedure. Dat betekent hardlopend naar de motor en dan pas starten en wegrijden. De president van MC Sportlust is tevens 'Trackdesigner' en had de start op zo’n zestig meter van de baan neergelegd. Deze extra gratis looptraining werd niet door iedereen gewaardeerd. Kayia Brouwer wint endurorace Via de crossbaan met enige extra hindernissen en een aantal mooie natuurlijke passages door droge sloten in de weilanden rondom het circuit, deden de snelste rijders zo’n kleine vier minuten over deze uitdagende route. Door de droogte was de baan erg stoffig en het zicht was soms zeer beperkt, het leek af en toe wel een zandstorm in de woestijn. Na twee uur racen had uiteindelijke winnaar Kayia Brouwer 33 ronden gereden. Hij was tevens de jongste deelnemer en geldt in de nationale enduroscene als groot talent voor deze tak van offroad motorsport, waarin hij zich middels de KNMV jeugd endurocompetitie al vaker in de kijker heeft gereden. Doordat er niet met transponders maar middels jurytelling werd gereden, kende de einduitslag zoals gewoonlijk enige protesten en na correctie van de tel/turf formulieren is dit de top drie: 2-uurs EnduroCross Houtigehage
 1. Kayia Brouwer, Vroomshoop (33 ronden)
 2. Erik Buursema, Erm (32 ronden)
 3. Harm Boezerooy, Zwiggelte (31 ronden)
Harm Boezerooy was tevens het hoogst geëindigde clublid van MC Sportlust en kan als clubkampioen van 2017 de grote wisselbokaal een jaar lang op zijn schoorteenmantel bewonderen. SpeedCross Zondag was het Wildveldcircuit aangepast voor de SpeedCross naar een kleine technische motocross baan, waarin steeds vier deelnemers het in korte wedstrijden van vier rondjes tegen elkaar opnamen. Tevens had de organisatie weer de hele zaterdagavond en zondagochtend de crossbaan constant gesproeid en hierdoor werd het stof prima onder controle gehouden. Na vier ingelote manches werd de tussenstand opgemaakt en werden de rijders op basis van behaalde punten ingedeeld in een A- en B- Groep. Vanaf hier werd er verder gestreden met het knockout-systeem waarmee alleen de eerste twee rijders van deze manches zich plaatsten voor de halve finales en finales. Middels een Last Chance Qualifier konden ook nog twee verliezers mee naar de finale, die werd verreden met zes coureurs. Corné Roffel wint Ondanks enige uitdagende dubbelsprongen zagen we slechts een paar uitglijders en buitelingen, maar waren er verder geen incidenten in een verder perfect verlopen raceday. Enig minpunt was het uitvallen van enige rijders door blessures of 'brommerpech'. Uiteindelijk werd Corné Roffel uit Nuis gekroond tot 'SpeedCross Prince' van Houtigehage. Hierbij de einduitslagen: SpeedCross Houtigehage A-Groep:
 1. Corne Roffel, Nuis
 2. Robin Wolters, Harkstede
 3. Folkert van der Kaap, Nuis
 4. Alex van der Veen, Harkema
 5. Mark Helmhout, Zwaagwesteinde
 6. Rolf Booi, Langwar (DNS)
B-Groep:
 1. Bryan Talens, Loppersum
 2. Rene Adriaans, Nieuw Beerta
 3. Mathijs Dijkstra, Opende
 4. Alwin Fonk, Burgum
 5. Allard Haan, Overschild
 6. Robin de Haan, Tzummarum
Binnenkort komt ook een videosamenvatting van beide dagen beschikbaar. De link wordt geplaatst op de website van de Houtigehaagster Motorclub.