Ooststellingwerf en Smallingerland koplopers inleveren e-waste

Drachten - DRACHTEN - De gemeenten Ooststellingwerf en Smallingerland zijn in Friesland koplopers wat het inleveren van e-waste betreft. Ooststellingwerf leverde vorig jaar 7,9 kilo e-waste in per inwoners, Smallingerland 6,4 kilo. De twee gemeenten zijn daarmee nummer één en twee van Friesland. Súdwest-Fryslân en Ferwerderadiel volgen: zij leveren beiden 6,1 kilo per inwoner in. In 2016 is via de gemeentelijke milieustraten in de provincie Friesland gemiddeld 5,6 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) afgegeven aan Wecycle. Voor alle partnergemeenten in heel Nederland is dit gemiddeld 4,7 kilo. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van e-waste organiseert.

DRACHTEN - De gemeenten Ooststellingwerf en Smallingerland zijn in Friesland koplopers wat het inleveren van e-waste betreft. Ooststellingwerf leverde vorig jaar 7,9 kilo e-waste in per inwoners, Smallingerland 6,4 kilo. De twee gemeenten zijn daarmee nummer één en twee van Friesland. Súdwest-Fryslân en Ferwerderadiel volgen: zij leveren beiden 6,1 kilo per inwoner in. In 2016 is via de gemeentelijke milieustraten in de provincie Friesland gemiddeld 5,6 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) afgegeven aan Wecycle. Voor alle partnergemeenten in heel Nederland is dit gemiddeld 4,7 kilo. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van e-waste organiseert.
Doel is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen. In totaal zamelde Wecycle vorig jaar 110 miljoen kilo in. Daarvan is 65 miljoen kilo afkomstig van gemeenten en 45 miljoen kilo van winkels.
 
Circulair en sociaal
Wecycle voert momenteel een inzamelactie met alle 317 partnergemeenten om de circulaire en de sociale economie met elkaar te verbinden. Inwoners die e-waste inleveren op de gemeentelijke milieustraat, kunnen daarmee een zelfgekozen lokaal goed doel ondersteunen. Wecycle geeft 25 keer een sponsorcheque weg van duizend euro voor een goed doel. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.