Drachtster gastgezin biedt High School Holland student een thuis

Drachten - Sinds de Franstalige uitwisselingsstudent Maxime uit België elke ochtend aan haar ontbijttafel plaatsneemt, staat er standaard een pak hagelslag puur op het boodschappenlijstje van Manuela Bravenboer.

De familie Bravenboer is een van de leuke, warme en open gastgezinnen die het High School Holland programma mogelijk maken. Ook in Drachten, Earnewald en omstreken zoekt Travel Active vanaf augustus gastgezinnen voor uitwisselingsstudenten uit Thailand, Australië, Taiwan, Brazilië, Japan, Amerika, Canada, Italië, België, Mexico en Venezuela. Manuela en haar man hebben twee zonen op de middelbare school en lazen bij toeval een oproep van Maxime die een gastgezin zocht. ..Het is voor ons hele gezin een fantastische ervaring geweest. Maxime mag gewoon een poosje meeliften op ons geluk. Ik zag hem in negen maanden veranderen in een man. Zijn ouders zullen versteld staan van hoe hij in alle opzichten is gegroeid.”

 Een semester, een schooljaar of korter verblijf

Mensen uit het noorden of zuiden, uit stad of dorp, met of zonder kinderen, of van wie de kinderen al de deur uit zijn: het maakt niet uit. Zolang ze enthousiast zijn, openstaan voor een interculturele ervaring en bereid zijn om een jongere van tussen de vijftien en achttien jaar op vrijwillige basis een gezellig en veilig thuis te bieden. De meesten komen net als Maxime voor een semester of schooljaar. Ook voor korter verblijf zoekt Travel Active gastgezinnen. Er zijn studenten die voor twee of drie maanden komen en gezinnen die zich alleen aanmelden als aankomstgezin.

 Verwondering

Als gastgezin haal je op een bijzondere manier de wereld in huis en bouw je mee aan bruggen tussen culturen en vriendschappen voor het leven. Maar Manuela waardeert door de komst van Maxime ook – meer dan voorheen – kleine vanzelfsprekendheden of de humor die schuilt in de ongewoonheid van het alledaagse. Omdat ze zelf ooit als Duitse jonge vrouw naar Nederland emigreerde, herkende ze de verwondering van Maxime over onze fietscultuur en onze ongeschreven regels.

 Begeleiding, verantwoordelijkheid en kosten

Travel Active verzorgt een goede voorbereiding, tussentijdse evaluatie en biedt gastgezinnen altijd een vast aanspreekpunt in de buurt. De student valt onder de verantwoordelijkheid van Travel Active en de eigen ouders. Gastgezinnen zijn dus niet wettelijk aansprakelijk. Het gastgezin betaalt kost en inwoning, Travel Active betaalt de ouderbijdrage voor de school. Alle andere kosten zoals excursies, schooluitstapjes en kosten voor vervoer betaalt de student zelf.

 Profielen

Op de website www.travelactive.nl/high-school-holland staan profielen van studenten die een gastgezin zoeken. Bij aanvang van hun programma volgen zij eerst de oriëntatieweek. Ze gaan vervolgens naar een reguliere middelbare school. Het zijn doorgaans ondernemende jonge mensen die lid worden van sportclubs, sociale contacten opdoen en deelnemen aan de activiteiten en excursies die de school en het programma bieden. Gastgezinnen en studenten sluiten de periode in Nederland gezamenlijk af met een familiedag.

 Meer informatie

Op de website www.travelactive.nl/high-school-holland is meer informatie te vinden over het programma en kan het gratis High School Holland magazine aangevraagd worden. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met regiocoördinator mw. G. Pieters via 06-12586382of per e-mail: gastgezintravelactive@hotmail.com.