Lezing Herman Pleij over geluk in bibliotheek Oosterwolde

OOSTERWOLDE - In de bibliotheek te Oosterwolde, Quadoelenweg 29b, vindt zaterdagmiddag 14 oktober de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-lezing plaats. De lezing zal worden verzorgd door prof. dr. Herman Pleij, emeritus hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde. Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘geluk’. Herman Pleij zal in zijn lezing onder meer ingaan op de vraag of geluk alleen een product is van de postmoderne tijd of dat mensen altijd al bezig zijn geweest het hoogste geluk te zoeken. Tegenwoordig hebben veel mensen in Nederland de vrijheid om zelf vorm te geven aan hun levensgeluk. Tegelijkertijd zijn er velen die met weinig vrijheden het geluk najagen, door op zoek te gaan naar een veilige thuisbasis of betere economische kansen.

De lezing begint om 14.00 uur. Entree: € 6,00 voor leden van de bibliotheek en de Historische Vereniging Oosterwolde e.o. en € 8,00 voor niet-leden.

Een boekentafel, verzorgd door de plaatselijke Bruna, met boeken van Herman Pleij, is aanwezig. Het door Pleij geschreven essay voor de Maand van de Geschiedenis is te koop voor €3,50. In het essay neemt Pleij de gigantische geluksindustrie als aanknopingspunt, en op de korrel.

‘Er is een complete geluksindustrie opgetuigd en de markt lijkt voorlopig nog niet verzadigd. Er worden talloze masterclasses en workshops geluk aangeboden, waarbij de belofte luidt dat geluk voor iedereen is weggelegd. Juist toen ik dit essay aan het schrijven was, bracht de glossy Happinez in het dikke jubileumnummer onder meer yogalessen, verre reizen en geluksrichtlijnen. Geluk is dus simpelweg te koop, succes wordt gegarandeerd. De gedachte overheerst dat geluk maakbaar is. Als je er niet in slaagt om gelukkig te zijn, dan ben je een loser.'

Vooraf kunnen kaarten gereserveerd worden via geawortelboer@gmail.com of j.regnerus@bzof.nl.