Derde ‘Gouden schaal’ voor schoolkantine Singelland VHS

Drachten - De kantine van Singelland Van Haersmasingelland heeft voor de derde keer ‘Goud’ van het Voedingscentrum verdiend.

Met een schaal van De Gezonde Schoolkantine kunnen scholen laten zien dat de schoolkantine een gezond aanbod heeft. Het Voedingscentrum heeft een programma genaamd De Gezonde Schoolkantine, een langlopend project om kantines op vo- en mbo-scholen gezonder te maken.

Praktische tips

Singelland VHS heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken, aan de hand van praktische tips van het Voedingscentrum. ,,In de kantine hebben we automaten met betere snoepkeuzes en met geheel suikervrije frisdrank. Ook hebben we bruin brood, 30+ kaas, vers fruit en water. De leerlingen bereiden elke dag verse soep”, aldus Jan Doddema en Ypie de Vries van de catering.

Of een kantine het predicaat brons, zilver, goud of ideaal verdient, ligt aan de hoeveelheid betere keuzes die een kantine in verhouding aanbiedt en de uitstraling van de kantine. Een gouden kantine voldoet aan de basis en:

* het uitgestalde aanbod bestaat voor minstens 80% uit betere keuzes

* het aanbod in de automaten bestaat voor minstens 80% uit betere keuzes

* de kantine biedt groente én fruit aan

* de uitstraling van de kantine stimuleert tot een betere keuze en voldoet aan minstens 5 van de aanvullende uitstralingspunten.

Normaalste zaak

Directrice Annemarie Kingma: ,,Een gezond aanbod in schoolkantines is erg belangrijk, juist ook omdat jongeren daar een groot deel van hun tijd doorbrengen. Hun lichamen zijn nog in de groei. Leren dat gezond eten de normaalste zaak van de wereld is, legt de basis voor een gezond eetpatroon waarvan ze ook op volwassen leeftijd nog profiteren.’’

Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine