Pand in Drachten doorzocht bij groot witwasonderzoek

Drachten - DRACHTEN - De FIOD heeft maandag zes verdachten aangehouden en verschillende bedrijfspanden en woningen doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Een van de gebouwen staat in Drachten, meldt de Leeuwarder Courant.

DRACHTEN - De FIOD heeft maandag zes verdachten aangehouden en verschillende bedrijfspanden en woningen doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Een van de gebouwen staat in Drachten, meldt de Leeuwarder Courant.
Het gaat om vier mannen in de leeftijd van 28 tot 64 jaar en twee vrouwen van 59 en 76 jaar. Er is meer dan 5 miljoen euro mee gemoeid. Na meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over contante stortingen is het onderzoek gestart. Het Functioneel Parket heeft de leiding over het onderzoek.

Grote sommen geld

De verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat hier geen legale inkomsten tegenover staan, aldus de FIOD. Naast Drachten zijn er gebouwen doorzocht in Almere, Hilversum, Naarden, Loosdrecht en Lunteren. Ook zijn een bedrijfspand en woning binnengevallen in ’s-Gravenvoeren in België, tussen Maastricht en Luik. Er is beslag gelegd op computers en administratie. Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, dienen banken, andere financiële instellingen, accountants, notarissen, belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU, meldt de FIOD. Zij worden poortwachters genoemd en zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen.