Jorrit Ensing Fries kampioen Jeugddammen 2018

RINSUMAGEEST - Na het spelen van de voorrondes in de halve finales van het Fries Kampioenschap Jeugddammen op 23 december in Rinsumageest, werden er op 28 december de finales eveneens in Rinsumageest gespeeld.

Op enkele plaatsen zijn Jeugddamclubs zoals o.a. in Drachten bij de Damclub Ons Genoegen. Het dammen wordt door ervaren spelers uitgelegd, waardoor het peil ook flink omhoog gaat.

De dammers werden ingedeeld op leeftijden. Er waren drie groepen: welpen, pupillen en aspiranten. Bij de welpen waren 10 deelnemers die streden om het kampioenschap. Kampioen werd Janine van der Berg van Urk aan Zet met 16 punten, op de 2e plaats Marjan Flikweert ook van Urk met 15 punten en op de 3e plaats Alyne Goerres van Ontspanning Aldeboarn met 13 punten. Yde Stel van Opeinde verloor de laatste wedstrijd en werd 4e met 12 punten.

Bij de pupillen waren na de voorrondes nog 8 deelnemers over. Hier werd Yneke Goerres van Aldeboarn kampioen met de maximale score van 14 punten, op de 2e plaats Jacob Noordhuis van OG Drachten met 10 punten en op de 3e plaats Cornelis Jan Kappen uit Urk met ook 10 punten.

Bij de aspiranten werd er heel goed gespeeld met lange partijen. Hier waren 5 dammers die streden om de eer. Uiteindelijk werd Jorrit Ensing van OG Drachten ongeslagen kampioen met 3 overwinningen en 1 remise en met 7 punten. Op de 2e plaats eindigde Lars Kootstra uit Opeinde die verrassend goed speelde met 7 punten. Op de 3e plaats eindigde Dyon Treffers van SDC Sneek met 6 punten.

Na afloop volgde de prijsuitreiking van dit goed georganiseerde damtoernooi.