Winterhandwerkmarkt in Burgum op zondag 21 januari

BURGUM - De 5e editie van de winterhandwerkmarkt vindt zondag 21 januari plaats in het multiculturele centrum Glinstrastate te Burgum.

,,We willen, na de zeer geslaagde winterhand-werkmarkten in 2013, 2014, 2015 en 2016, middels deze gezellige creatieve markt de bezoekers verschillende kanten laten zien van het veelzijdige handwerkaanbod”, aldus de organisatie.

2017 was een jaar van verbouwen en verhuizen. Locatie Kiehool werd verruild voor de locatie Glinstrastate. Door deze verbouw was er geen markt in 2017, maar in 2018 wordt een nieuwe start gemaakt in een prachtig historisch gebouw.

,,Handwerken is weer helemaal in! We gaan terug in de tijd door oude ambachtelijke handwerktechnieken zoals kantklossen en het spinnen weer in de vingers te krijgen. Er is wel duidelijk een moderne invalshoek. We spinnen met wol, maar ook met metaaldraad, we breien sokken maar ook gekke sjaals en we leren weer allerlei materialen met plantaardige stoffen te verven. Vroeger in een grote pan, nu ook in de magnetron. We bedrukken stof met bladeren en denk eens aan het herleven van het tunisch haakwerk en het ‘stokjes weven’.”

Het noorden blijft zeker niet achter in deze ontwikkeling. Om het geheel aan handwerkactiviteiten te bundelen en in zijn totaliteit onder de aandacht te brengen organiseert Ymswolatelier voor de 5e keer de overdekte handwerkmarkt in Glinstrastate te Burgum. Het gebouw zal vol staan met een 30 kramen waar men van alles kan bekijken en kopen op handwerkgebied: van vachten tot spinnewielen en van breiwol tot quiltlapjes. Er zijn demonstraties en daarnaast zullen er verschillende workshops zijn.

,,Vanwege ons lustrum en de inwijding van de nieuwe locatie zal er een feestelijk tintje aan de markt gegeven worden. Zo zullen we samen met de bezoekers een enorm wandkleed vilten dat in Glinstrastate komt te hangen. Onderwerp zal ‘verbinding’ zijn, een van de doelstellingen van dit Glinstrastate.”

Ook zal er een expositie zijn van het werk van cursisten die in het viltcafé van Ymswolatelier het vilten geleerd hebben en hier hun eindwerkstukken laten zien. De spingroep geeft een demonstratie en het is mogelijk om ook zelf eens achter een spinnewiel te zitten.

De Winterhandwerkmarkt is op zondag 21 januari 2018 van 11.00 uur tot 17.00 uur in Glinstrastate, Schoolstraat 83 te Burgum. De toegang is gratis, voor de workshops wordt (soms) een kleine materiaalkostenvergoeding gevraagd.