Leerlingen geven les aan Haagse ambtenaren

DRACHTEN - Ambtenaren van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie en Veiligheid kregen donderdag een les Fries van de examenklas havo 5 en vwo 6 van Scholengemeenschap Singelland .

Aanleiding was dat er dit jaar een nieuwe ‘Bestuursafspraak Friese taal en cultuur’ opgesteld moet worden. In de bestuursafspraak komen afspraken te staan om de Friese taal en cultuur te bevorderen op het gebied van onderwijs, media en cultuur. De groep ambtenaren uit Den Haag wilden ervaren hoe het Fries in de praktijk wordt gegeven.

Docent Fries Ans Wallinga vertelde onder andere over hoe het vak ‘Friese taal en cultuur’ op Singelland Het Drachtster Lyceum gegeven wordt. ,,Alle leerlingen krijgen in de brugklas één lesuur Fries. Leerlingen in de bovenbouw kunnen het vak ‘Friese taal en cultuur’ kiezen in het profiel en doen er dan ook examen in.”

De examenkandidaten deden samen met de ambtenaren een oefening spreekvaardigheid Fries. Zinnetjes als “Wa bisto?” konden ze nog uitspreken, maar vertellen hoe oud ze waren bleek erg lastig. Eén ambtenaar schakelde zelfs over naar het Duits in het midden van een zin. De Friese taal bleek toch net wat complexer en anders dan aanvankelijk gedacht.