‘Ik ben blij met mijn gezondheid’

DRACHTEN - In de verte zie ik een meneer aankomen, waarvan ik later ontdek dat het Romke is die naar eigen zeggen komende maand 88 hoopt te worden en in Drachten woont. Sterker nog, ik sprak hem voor de ingang van zijn appartement. Romke is zich er bewust van dat zijn gezondheid niet meer is wat het ooit geweest was, toch is hij positief.

Wat maakt u gelukkig?

"Ondanks dat ik met de rollator loop ben ik blij met mijn gezondheid, ik heb net twee moeilijke jaren achter de rug gehad maar ik loop nog mooi rond. Het klinkt misschien raar om te zeggen, en ik bedoel het niet verkeerd, maar als ik naar mijn collega's kijk, waarvan er sommige er al niet meer zijn, dan vind ik dat ik blij mag zijn dat ik er nog ben!"

Als u iets in uw leven anders zou kunnen doen, wat zou dat zijn?

"Nou op zich is er niet iets wat ik anders gedaan zou willen hebben. Waar ik wel groots op ben is dat mijn ouders me toentertijd, na de Tweede Wereldoorlog naar school hebben laten gaan. En er was nog geen boekenfonds toen, en ook geen studiefinanciering, dus dat moest allemaal uit de kleine beurs betaald worden. Daardoor had ik het geluk dat ik niet naar Indonesië hoefde, daar kreeg ik een vrijstelling voor.

Later ben ik nog wel in dienst geweest hoor, maar heb gelukkig nooit hoeven vechten. En ook met de Tweede Wereldoorlog, ik was tien tot vijftien en we woonden op het platteland dus je zag de vliegtuigen wel over vliegen en je hoorde ook wel verhalen. Maar de echt akelige dingen zijn ons gelukkig bespaard gebleven. En als het een beetje mee zit hoop ik komende maand 88 te worden!”