Voorstelling over podiumangst in Theater De Lawei in Drachten

DRACHTEN - Podiumkunstenaars zijn een uur voor en tijdens de voorstelling erg angstig. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de Muziekpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Theatermaker Cecilia Moisio: ,,Optreden voelt als het baren van een kind.”

Minstens een op de drie podiumkunstenaars heeft last van hevige angst tijdens de voorstelling. Volgens psychiater Esther van Fenema ligt dit percentage in werkelijkheid mogelijk hoger. ,,Psychische klachten zijn moeilijk bespreekbaar in dit wereldje en worden vaak weggestopt”, zo stelt de oprichter van de Muziekpoli LUMC.

De vaak ongezouten kritiek onder meer via sociale media maakt de druk op artiesten alleen nog maar groter. Theatermaker en podiumkunstenaar Cecilia Moisio vergelijkt een voorstelling met het baren van een kind. ,,Het duurt jaren om het eruit te persen. En als het dan zover is, voel ik me superkwetsbaar. Ik kan er nooit van genieten.” Tijdens de nieuwe dans- en theatervoorstelling I Can See Myself Through Your Eyes laat ze samen met jazz-zangeres Ineke Vandoorn zien wat kritiek doet met hun identiteit als artiest en persoon.

,,Ik ben al een dag voor een optreden angstig”, geeft Vandoorn toe. ,,Ik schaam me voor kritiek. Ik merk ook dat ik mezelf snel ga aanpassen aan meningen. Bijvoorbeeld door zachter te gaan praten of zingen als mensen mijn stem te hard vonden overkomen.”

De voorstelling is op donderdag 8 februari te zien in Schouwburg De Lawei in Drachten.