Brillen voorkomen oogletsel door vuurwerk. En door champagnekurken

Drachten - Van de vuurwerkslachtoffers die vorig jaar oogletsel opliepen, droeg niemand een veiligheidsbril. De bril werkt dus.

En niet alleen bij vuurwerk, vertelde dr. Floor van Klink vanochtend op pcbo It Foarhûs in de Drachtster wijk De Trisken. De oogarts van ziekenhuis Nij Smellinghe deelde aan de hoogste klassers veiligheidsbrillen uit, samen met Smallingerlands burgemeester Tom van Mourik en zijn collega Tijmen de Jong, plastisch chirurg in het Drachtster ziekenhuis. Met een presentatie wezen zij de kinderen op het gevaar van vuurwerk, ook als je er alleen maar naar kijkt.

Verbrijzelde handen

De Jong had de gruwelijkste plaatjes thuisgelaten, maar ook de rôntgenfoto van twee verbrijzelde handen en een foto van handen met geamputeerde vingers riepen al kreten van afschuw op. En zulke ongevallen komen elk jaar voor, waarschuwden beide artsen. Voor handen is er nog geen veilige bescherming, maar tegen oogletsel is de bril een afdoende middel. En niet alleen bij vuurwerk, vertelde Van Klink. ,,Je zult het misschien niet verwachten, maar de kurk van champagneflessen knalt met een gang van 65 kilometer per uur uit de fles en zo'n kurk past precies in je oogkas.''

Vuurwerk zorgt elk jaar voor de drukste dag voor de oogartsen die dienst hebben rond oud & nieuw, vertelde Van Klink. ,,Ik heb een keer meegemaakt dat het 15 graden vroor en dat het stormde, toen kwam er niemand op de eerste hulp. Maar zodra het rustig weer is gaat het los.'' Het beste zou zijn om vuurwerk helemaal te verbieden, stelden beide artsen, maar dat ligt maatschappelijk nogal gevoelig. De een na beste oplossing is dan het dragen van de vuurwerkbril.

Knalplanga

,,Ik hoop dat ze hem dragen. Het zou natuurlijk enorm helpen als kinderen met zo'n bril op niet worden uitgelachen. Het beste werkt het als die bril als cool wordt gezien, net zoals dat tegenwoordig geldt voor skihelmen. Je ziet op de piste echt niemand meer zonder helm. Daarom ben ik ook zo blij met die clip die deze week is gepresenteerd, over de Knalplanga. Dat maakt zo'n bril meteen hip.'' Tijmen de Jong: ,,Als door deze bril maar één kind minder gewond raakt, dan is wat mij betreft de actie al geslaagd.''

De viering van oud en nieuw eindigt jaarlijks voor honderden mensen in het ziekenhuis. Het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling gewond raakt door vuurwerk daalt al enkele jaren. Op 31 december 2017 en 1 januari 2018 zijn 434 mensen met letsel behandeld op de Spoedeisende Hulp. Dat is een daling van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Meer kinderen

Het aantal kinderen dat gewond raakt door vuurwerk stijgt wel flink. Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 119 vuurwerkslachtoffers onder de kinderen tot 15 jaar. Een jaar eerder waren dat er 99. In totaal is ruim de helft van alle vuurwerkslachtoffers (52%) jonger dan 20 jaar. Oogletsel behoort al jarenlang tot de meest voorkomende letsels door vuurwerk. Tijdens de laatste jaarwisseling ging het in meer dan een kwart van de gevallen (27%) om schade aan de ogen. Alleen brandwonden komen vaker voor.

De vier Friese ziekenhuizen organiseren dit jaar daarom een gezamenlijke campagne om het gebruik van een vuurwerkbril te stimuleren. Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Tjongerschans en Antonius doen dit door vuurwerkbrillen uit te delen aan alle leerlingen van groep 8 op scholen binnen de gemeentes van de ziekenhuizen. Tegelijkertijd worden de leraren opgeroepen om de kinderen met een gratis lespakket te wijzen op de gevaren van vuurwerk. Ook de winkelketens Specsavers en Pearle delen de brillen gratis uit.

Foto’s Fokke Wester