Nieuwe duurzame straatveegmachine voor Tytsjerksteradiel

Burgum - Wethouder Andries Bouwman van tytsjerksteradiel heeft donderdag de nieuwe, duurzame straatveegmachine in gebruik genomen.

Vanaf donderdag veegt een duurzame veegmachine de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel schoon. Onder toeziend oog van wethouder Andries Bouwman werd het apparaat voor het eerst gebruikt. De straatveegmachine rijdt volledig fossielvrij op HVO diesel en is een primeur voor Friesland.

Duurzaamheid was een belangrijke pijler bij de aanbesteding van de nieuwe veegwagen. ,,Tytsjerksteradiel zet hoog in op duurzaamheid. Daarmee willen we graag een voorbeeld zijn voor andere gemeenten in de provincie”, vertelt wethouder Andries Bouwman. ,,We hebben daarom onze grote vrachtwagen ingeruild voor een nieuwe wagen, die volledig op HVO diesel rijdt.’’ HVO diesel wordt gemaakt uit plantaardig afval. ,,Maar dat is niet het enige.Behalve duurzaam is hij ook nog eens praktischer en effectiever.’’

Water

Eerder maakte de gemeente Tytsjerksteradiel gebruik van een grote vrachtwagen om de straten schoon te vegen. Nadeel daarvan was onder andere dat de wagen niet overal bij kon. Ook maakte de vrachtwagen gebruik van water om de straten schoon te maken. Dat is vanaf vandaag verleden tijd. De nieuwe straatveegmachine is veel compacter en kan daardoor bijna overal bij. De wagen maakt bovendien gebruik van een speciale techniek om het vuil op te zuigen. Het gebruik van kostbaar leidingwater is daardoor niet meer nodig.

De nieuwe straatveegmachine werd geleverd door het bedrijf HD van Dijk uit Sint-Annaparochie en maakte de afgelopen weken al een aantal proefritten in de gemeente. Wethouder Bouwman: ,,Ondanks de compacte en kleinere uitvoering van de wagen zien we direct dat het rendement hoger is!”