Muzikale Portretten uit Smallingerland verbinden musici en publiek

Drachten - De première van Noorderwind Muziekproducties toont direct hoe zij muziek en haar musici aan het publiek wil koppelen.

Vrijdag werden in drie intieme middagvoorstellingen verhalen verzameld en vastgelegd. De uiteenlopende verhalen van bijzondere mensen werden in de avond samengebracht in één slotvoorstelling. De aftrap van dit bijzondere project was in het Singelgebouw van Talant.

Bauer

In een gezellige, knusse ruimte zaten bewoners en begeleiders bij elkaar omdat Jan Roorda en zijn vrijwilliger Matthias Montsma in het zonnetje werden gezet. Jan heeft een dubbele beperking en dat maakt het fysiek redelijk zwaar om met hem te zwemmen, maar Matthias is er als vrijwilliger elke week. Voor Matthias klonk zijn favoriete klassieke muziek en voor Jan natuurlijk Frans Bauer. Het publiek deed enthousiast mee met de boomwhackers en de blije blik van Jan was onbetaalbaar. Toen Matthias liet merken Nederlandstalige muziek maar niks te vinden, werd de grijns van Jan nog groter.

Na Talant sprintten de muzikanten naar De Warrenhove; hier werd passend geïmproviseerd bij de abstracte schilderijen van Wietske, een oudere dame bij wie helaas de Alzheimer steeds meer terrein wint. Ook bij haar geëxposeerde schilderijen over vluchtelingen is muziek uitgezocht. Voor Hinke, nog zo’n bijzondere vrijwilliger klonkt onder andere Händel. Bij het AZC schoten vrouwen vol enthousiasme uit hun stoel bij het zien van de djembés van Slagwerkfabriek, kinderen dirigeerden het saxofoonkwartet SAKS en zowel muzikanten als publiek genoten van de fijne sfeer die ontstond.

Emoties

’s Avonds klonk bij binnenkomst in het Trefpunt al pianomuziek. Beelden van de middag werden getoond op een groot scherm. Het werd een fijne avond met mooie mensen, bijzondere verhalen, pakkende actiefoto’s en muziek die alle emoties van het publiek weet aan te spreken.

Oprichters van de nieuwe stichting Sietske Trinks en Johannes Terpstra zijn erg blij met het resultaat van deze eerste editie. ,,Het doel om muziek bij de mensen in hun eigen omgeving te brengen is met dit project meer dan geslaagd. Ook wij als musici zijn geraakt door de persoonlijke verhalen.’’

Never Ending Orchestra

Deze productie is onderdeel van het Culturele Hoofdstad project Never Ending Orchestra en is tevens de start van de nieuwe stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.