De Lawei in het teken van het Friese skûtsje

Drachten - Van expositie tot hartverwarmende kerstmusical: De Lawei staat deze winter in teken van het Friese skûtsje. De expositie Skûtsje is tot en met 27 januari te bezoeken in de Drachtster schouwburg.

Met een authentiek skûtsje voor de deur en activiteiten voor jong en oud, is er genoeg te beleven tijdens de donkere winterdagen. Fryslân en het skûtsjesilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wellicht minder bekend is het feit dat het merendeel van de skûtsjes zo’n honderd jaar geleden gebouwd zijn op Drachtster scheepswerven. De expositie Skûtsje in De Lawei brengt dit bijzondere, maar bijna vergeten verleden opnieuw tot leven.

,,Na de Elfstedentocht is het skûtsjesilen het bekendste Friese evenement. Maar in Drachten zijn we bijna vergeten hoe belangrijk onze bijdrage daaraan is geweest. Daar willen we graag verandering in brengen’’, zegt Riemer de Graaf, schipper van de Doeke van Martena. Dit skûtsje uit 1906 kreeg een prominente plaats op het plein voor de Lawei.

Naast een uitgebreide collectie van foto’s, films, scheepsonderdelen, documenten en boeken, worden speciale workshops voor kinderen georganiseerd en alles is van stal gehaald om het fenomeen skûtsje te belichten. Bovendien kunnen belangstellenden ook een skûtsje bekijken, namelijk het onlangs gerestaureerde De jonge Trijntje. Zij ligt, afgemeerd in de Drachtster Vaart, op bezoek te wachten.