ADVERTORIAL I Het strijken van een overhemd - 5 tips

Strijken, het is een klusje dat (bijna) iedereen vervelend vindt of juist heel leuk vindt. Strijken is een tijdrovende taak, maar soms nodig. Je kunt niet met een gekreukt overhemd naar kantoor of naar een evenement. Dit ziet er niet netjes uit. Het is van belang dat het overhemd een nette en schone uitstraling heeft. Om het strijken gemakkelijker te maken, hebben we 5 handige tips op een rijtje gezet. Zo ziet jouw overhemd er fantastisch uit en kun je met een gerust hart naar je werk of een feestje.

Tip 1: waar te beginnen? 

Bekijk het als het verven van een muur. Je begint bij de hoeken (kleine delen) en doet daarna de rest (grote delen). Dit geldt ook bij het strijken van overhemden. Begin eerst met de kleine delen van het overhemd, zoals de boord, de manchetten en de mouwen. Begin daarna met de grote delen. Waarom eerst de kleine delen? Om de boord of de manchetten goed te kunnen strijken, kun je het overhemd in een gevouwen positie leggen. Wanneer je de voorkant hebt gedaan, bestaat de kans dat je het opnieuw moet doen. Begin daarom eerst met de kleine stukken en doe vervolgens de grote stukken. Overigens doe je het bovenstaande natuurlijk met een strijkijzer

Tip 2: wat is de juiste volgorde? 

De meningen hierover zijn verdeeld. Iedereen heeft zijn eigen manier van strijken. Wanneer je de vraag googlet zie je dat deze volgorde het meest voorkomend is:

  • Stap 1: begin met de boord binnenkant en buitenkant
  • Stap 2: daarna de manchet
  • Stap 3: vervolgens de mouwen en knopen
  • Stap 4: strijk de knopenlijst en de knoopsgaten lijst
  • Stap 5: daarna de grote vlakken
  • Stap 6: en als laatste strijk je de schouders

Tip 3: controleer of de strijkbout niet vies is

Controleer voordat je begint met strijken de strijkbout. Raar maar waar. Als er een beetje vettigheid of viezigheid op zit dan smeer je dit helemaal uit - en nog heet ook - over je overhemd. Het kan dat bij de vorige strijkbeurt iets is blijven zitten op de bout. Wanneer je met een vieze strijkbout strijkt kun je juist vlekken aanbrengen op het overhemd. Dit zou zonde zijn van je mooie witte overhemd.

Tip 4: strijk met de juiste temperatuur

Aan de binnenkant van je kleding zit een kledinglabel. Op het label kunnen de volgende tekens staan: een strijkijzer met één, twee of drie stippen. Of een strijkijzer met een groot kruis erdoor.

Op het strijkijzer staan ook stippen. Drie stippen betekent dat je een overhemd heet kunt strijken. Twee stippen geeft aan dat je het overhemd warm kunt strijken. Eén stip betekent dat je het overhemd koud / lauw warm kunt strijken.

Strijken met de verkeerde temperatuur kan voor beschadiging of verkleuring van het overhemd zorgen. Stel dus de juiste temperatuur in op de strijkbout, overeenkomend met het teken op het kledinglabel, en wacht tot de strijkbout op temperatuur is.

Tip 5: hang het overhemd altijd op

Hang het overhemd na het strijken altijd op. Doe je dit niet, dan kun je opnieuw beginnen. Wanneer het overhemd op een haakje hangt, is het verstandig om het bovenste knoop je dicht te doen. Hierdoor glijdt het overhemd niet van het haakje af. Het overhemd is gestreken en klaar te dragen naar werk of een feestje. Nu kom je goed voor de dag.

Strijken is een tijdrovende taak. Verschillende merken spelen hierop in. Ze hebben strijkvrije overhemden ontwikkeld. Kijk voor meer dan 500+ strijkvrije overhemden bij overhemden.com voor de grootste collectie strijkvrije overhemden.

Was een strijkvrij overhemd nat en hang het direct op een haakje. De natte stof trekt het overhemd als het ware recht. Ideaal als strijken je niet ligt of als je er geen tijd voor hebt.

Kijk voor snel strijken tips ook op overhemden.com - je vindt alle tips in het artikel snel strijken.