Twintig zij-instromers aan de slag in de zorg

DRACHTEN - Twintig zij-instromers uit Smallingerland, Opsterland en Dongeradeel beginnen volgende week met een bbl-opleiding tot helpende of verzorgende-IG bij ZuidOostZorg en het Friesland College. Dinsdag 30 januari was de feestelijke startbijeenkomst in woonzorgcentrum De Lijte in Ureterp.

,,Ik heb er superveel zin in. Het is een nieuwe uitdaging, die mijn nieuwsgierigheid triggert.” Jessica Koehoorn is een van de twintig studenten die volgende week met het bbl-traject beginnen. Ze kijkt er enorm naar uit om de werkvloer van ZuidOostZorg op te gaan. “Ook samenwerken met collega’s spreekt mij erg aan.”

De studenten volgen de bbl-opleiding (werken en leren) in de praktijkroute van het Friesland College. Dat houdt in dat ze vanaf dag één hun opleiding volledig in de praktijk volgen. Ook de theorielessen krijgen ze op de locaties van ZuidOostZorg: wat ze in de praktijk tegenkomen, behandelen de docenten in lessen en workshops op locatie.

Simone Meertens, bestuurder van ZuidOostZorg, opende de feestelijke startbijeenkomst. Ook wethouder Roel Haverkort van Smallingerland en ambtsgenoot Wietze Kooistra van Opsterland waren aanwezig om de studenten een hart onder de riem te steken. Daarnaast konden de deelnemers vragen stellen aan drie medewerkers van ZuidOostZorg die ook een bbl-opleiding volgen.

De opleidingsplekken zijn door ZuidOostZorg samen met de gemeenten Smallingerland, Opsterland en Dongeradeel en het Friesland College gecreëerd. Ze zijn bedoeld voor langdurig werklozen die willen instromen in de zorg. Eind november waren er ruim tachtig geïnteresseerden afgekomen op speeddates, waaruit de nu startende groep geselecteerd is om het bbl-opleidingstraject in te gaan.