Drachtster Lyceum op weg naar het Lagerhuis

DRACHTEN - Een team van het Drachtster Lyceum doet maandagochtend in het Provinsjehûs in Leeuwarden mee aan de Friese voorronde van Op Weg Naar Het Lagerhuis.

Dit jaar gaat BNNVARA voor de twintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden zo’n tweehonderd teams om de titel van beste debatschool van Nederland en wordt uit zo’n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Friesland gaat de voorronde van start op maandag 19 februari vanaf 10:45 uur. De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de landelijke wietteelt proef, het inleveren van privacy en de vraag of jongeren een verkeerd beeld van seksualiteit hebben. In Friesland specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende stellingen:
  • Culturele ontwikkeling is voor Friesland belangrijker dan economische groei.
  • Fryslân biedt jongeren voldoende toekomstkansen.
  • Het plaatsen van windmolens in Fryslân moet doorgang vinden.
Deelnemende scholen zijn Dockingacollege Dokkum, Lauwers College Buitenpost, OSG Sevenwolden Heerenveen, OSG Singelland - locatie Het Drachtster Lyceum Drachten, Stellingwerf College Oosterwolde en Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden. Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op- 1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Het Lagerhuis De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’ dat vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog te zien was in een speciale reeks bij DWDD. De jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Friesland, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren te leren debatteren, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Aan het eind van iedere voorronde dag wordt ook de uitslag van de schaduwverkiezing voor Provinciale Staten gepubliceerd.