Margot Vanderstraeten in bibliotheek Drachten

DRACHTEN - Schrijfster Margot Vanderstraeten geeft dinsdag 6 maart om 19.30 uur een lezing in Bibliotheek Drachten over haar bestseller Mazzel tov.

Mazzel tov is een meeslepend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu.

Het boek is een autobiografische verhaal van de Belgische journaliste en schrijfster Margot Vanderstraeten. Zes jaar lang begeleidt Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven.

Vanderstraeten: ,,Het verhaal begint met mijn kennismaking met de vier kinderen van een joods-orthodox gezin, inmiddels meer dan 25 jaar geleden. Ik hielp de kinderen Schneider dagelijks met hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov kreeg ik geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld. Ik leerde zowel Jiddische als Hebreeuwse woorden. Ik mocht in hun kleerkasten kijken. Ik zat mee aan de sjabbestafel. Ik ontmoette de grootmoeder, overlevende van de holocaust. Ik won het vertrouwen van de ouders.’’