Veertig Drachtster christenjongeren bezoeken zusterstad Kiryat Ono

DRACHTEN/KIRYAT - ONO - Een groep van veertig jonge christenen uit Drachten heeft op initiatief van de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt een studiereis gemaakt door Israël. 

De veertig jongeren en hun tien begeleiders zijn zondag teruggekomen van hun reis door Israël. Reden voor de reis is de grote onbekendheid van de jeugd van tegenwoordig met de historische betrekkingen. Als wordt gevraagd waar het Kiryat Onoplein in Drachten ligt, dan zullen de meeste mensen dat wel weten. Dat is die parkeerplaats waar soms de kermis staat. Maar waarom heet het plein eigenlijk zo? Om de jeugd hieraan te herinneren organiseerde de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Drachten de negendaagse reis door Israël, die begon op 23 februari.

Bijbelse geschiedenis

Veertig jongeren en tien begeleiders uit verschillende kerken uit Drachten en omgeving namen deel aan de reis, die vooral gericht was op de Bijbelse geschiedenis van Israël. Negen dagen lang bezochten de Friezen allerlei plaatsen in heel Israël. Ze verbleven in Jeruzalem, in het bedoeïenen kamp Kfar Hanokdim, bij het meer van Tiberias en ook in Caesarea. Op de negende dag, de dag waarop ze weer richting Nederland zouden gaan, bezochten ze Kiryat Ono. Deze stad telt zo’n dertigduizend inwoners en ligt vlak bij Tel Aviv. Sinds 1964 heeft Smallingerland een vriendschapsverband met Kiryat Ono.

Aangekomen in Kiryat Ono werden de Drachtsters hartelijk ontvangen door de plaatselijke bestuurders op Drachten square, het Drachtenplein. Het plein is iets kleiner en ingericht als speeltuin, dus een heel ander gezicht dan het Drachtster  Kiryat Onoplein. Na de ontvangst door de burgemeester bezocht de groep een monument voor alle in oorlog gesneuvelde Kiryat Onoërs. Hiernaast ligt een schuilkelder, waar nu ook een jongerenmuziekvereniging is gevestigd genaamd The Red Submarine. Daar hebben Friese en Israeëlische jongeren elkaar beter leren kennen, samen muziek gemaakt en pizza gegeten. Daarna moesten de bezoekers al snel richting het vliegveld. De Vrijgemaakte kerk vindt het bezoek zeker voor herhaling vatbaar en hoopt dat de banden tussen beide plaatsen nog beter worden, bijvoorbeeld door een uitwisseling. Lees ook: Smallingerland steekt geen energie meer in zusterstad Kiryat Ono