ONT kan geen vuist maken tegen matig Marum

Marum - ONT probeerde de onterechte nederlaag van vorige week tegen VVI weg te poetsen tegen Marum. Het werd een amechtig proberen. ONT 1 creëerde geen enkele kans en verloor met 2-0 van een ook niet top spelende tegenstander. 

Hieronder het door de club ingezonden verslag:

Blessures en andere redenen noopten ONT trainer Uilke Damstra met een sterk gewijzigd team aan te treden tegen Marum. Vijf spelers die tegen VVI nog startten waren afwezig of begonnen op de bank. Marum tegen ONT was achteraf bekeken een wedstrijd waarin de verdedigers van ONT een voldoende haalde en de rest van het team daar flink uit de buurt bleef. Ondanks die voldoende voor de verdedigers moest ONT toch twee tegendoelpunten toestaan. Bij de eerste goal was de sterke wind van invloed en de tweede goal viel ver in blessuretijd. Waar ONT vorige week tegen VVI er in slaagde veel kansen te creëren, bleef dat tegen Marum achterwege. Kansjes die er waren ontstonden uit ‘per ongeluk balletjes’. En op die momenten waren de ONT voorwaartsen niet scherp genoeg om gevaarlijk te worden. 

Vanaf de aftrap kreeg ONT te maken met de geldingsdrang van de mannen van coach Jan Mulder (vier keer in dienst van ONT). Jorrit Jonkman zag ONT doelman Rory Bruinja redden op een inzet in de korte hoek en ook bij een actie van Marc Oldewarris was Bruinja de baas. De 1-0 in de 14e minuut viel letterlijk uit de lucht. Een lange bal bleef hangen in de sterke wind waarna Ralph Oosterhof de bal oppikte en in tweede instantie (na een redding van Bruinja) scoorde. Vrijwel aansluitend had ONT een kans toen Frank Harmens in vrije positie koppend had kunnen scoren. Óf Marum liet het toe óf ONT werd beter, in het verloop van de eerste helft was ONT wel de partij met het meeste balbezit. Het leidde niet tot uitgespeelde kansen. Een kans was er nog wel voor de thuisclub toen Oldewarris bij de eerste paal de bal binnen kon tikken uit een voorzet van Martijn Kuiper. De ONT verdediging voorkwam een doelpunt. De overmacht van ONT in dit deel van de wedstrijd bleek ook uit vier corners op rij, maar verder dan de paal raken kwam ONT niet. In de slotminuut counterde Oldewarris richting de 2-0, Bruinja hield de Marum topscoorder bekwaam van scoren af. 

Ook in de tweede helft was het balbezit vooral voor ONT maar effectief werd het nooit. Marum leunde achterover en ONT zag geen mogelijkheid er doorheen te voetballen. De ONT supporters verweten de ONT voorwaartsen gebrek aan doeltreffendheid. Dat was dan misschien wel zo, maar de voeding van bruikbare ballen vanaf het middenveld was ook minimaal. En voor een spits geldt, geen aanvoer, dan ook geen mogelijkheden. Overigens hadden de ONT aanvallers wel wat meer arbeid kunnen verrichtten om meer aanspeelbaar te worden.
ONT drong in de tweede helft steeds meer aan en dat gaf de thuisclub mogelijkheden. Maar ook Marum was niet in goede doen en bovendien was Bruinja dat wel. De ONT doelman redde een aantal malen. Al in blessuretijd zette Marum de 2-0 eindstand op het scorebord. In plaats van de bal richting doel te peren besloot Wytze Pilat tot een kapbeweging. En overtreding of niet, het leidde tot balverlies waarna Oosterhof zijn tweede doelpunt aantekende. 

Damstra vond de nederlaag verdiend: “We hadden vandaag nogal wat afwezigen en dat net in een fase dat we dat niet kunnen gebruiken. Met name invaller rechtsback Johan Tjeerdsma heeft het goed gedaan, daar heeft het beslist niet aan gelegen.” Waar het wel aan lag wist de trainer wel: “We konden vandaag, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd, amper kansen creëren en wanneer er een kans op een kans was, kozen we vaak verkeerd.Lastig te trainen, maar dat is wel de taak van de trainer. Een verdiende nederlaag en de concurrenten pakken punten. De opdracht voor de komende wedstrijden als collectief is helder en klaar, lijkt me…” 

ONT leek na de twee overwinningen op CVVO en Wykels Hallum op weg naar de middenmoot. De nederlagen tegen VVI en Marum werpen ONT weer terug. ONT bezet nu de 13e plaats. De voorsprong op nummer 14 Fc Grootegast is drie punten. Zaterdag a.s. ontmoet ONT in Opeinde Hardegarijp. Op die ploeg heeft ONT een achterstand van vijf punten met één wedstrijd minder gespeeld. Aanvang wedstrijd 14.30 uur. 

Sjouke Walinga