Parasporter Gerrit Dijkstra inspireert Gordykster leerlingen

Gorredijk - Leerlingen van PCBS De Librije en OBS Flambou/Trimbeets hebben vrijdag een Meet & Greet gehad met Parasportheld Gerrit Dijkstra uit Drachten. 

Gerrit Dijkstra vond het geweldig om zijn verhaal te vertellen aan de leerlingen van groep 5 van PCBS De Librije en de leerlingen van groep 6/7/8 van OBS Flambou/Trimbeets. Gerrit Dijkstra vertelt: ,,Veel reacties van de kinderen op mensen in rolstoelen waren vooral: ‘Mensen zijn anders met amputaties, dat is maar ‘vies en vreemd’. Maar na mijn verhaal veranderde deze beeldvorming als sneeuw voor de zon en waren ze allemaal juist heel positief!’

Dijkstra heeft ze verteld welke verschillende handicaps de Fryske Parasporthelden hebben en welke sporten zij allemaal doen. Ook heeft hij ze een sfeerimpressie van het WK Paratriathlon laten zien met de verschillende onderdelen.

Handicap

Ondanks zijn dwarslaesie, die hij op z’n 19e opliep tijdens een fietsongeluk, haalt Gerrit nog iedere dag ontzettend veel kracht en energie uit zijn sport. ,,Sporten heeft mij na mijn ongeluk door die loeizware tijd heen geholpen. En ook nu is het sporten, na uiteraard mijn gezin, de belangrijkste motivatie in mijn leven."

In 2005 begon Gerrit met handbiken en sinds die tijd pakte hij diverse Nederlandse titels. In 2014 startte hij met triatlon en classificeerde zich voor het WK para-triatlon. Op 8 juli 2017 schreef Gerrit geschiedenis door als eerste Nederlandse para-triatleet een volledige triatlon te voltooien. Hij deed dat tijdens De Frysman triatlon in Friesland.

Project Meet & Greet 

In Friesland is een aantal jaren geleden het Fryske Parasportheldenteam opgericht. Veel sporters uit dit team presteren op nationaal en internationaal gebied zeer goed. Ze doen mee en winnen medailles tijdens NK’s, EK’s, WK’s en Paralympische Spelen. De sporters zetten zich als team in om de gehandicaptensport op de kaart te zetten. Het team heeft als doel om te laten zien dat je ondanks je handicap nog heel erg veel kan. Zij willen een inspiratie zijn voor iedereen om in beweging te komen. Met of zonder handicap.

Tijdens de Meet & Greet komen de parasporthelden in de klas een gastles geven. Zij vertellen hun levensverhaal, wat ze gepresteerd hebben, laten filmpjes zien en laten kinderen met kleine oefeningen in de klas ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Zo neemt bijvoorbeeld Liesette Bruinsma een blinddoek mee en lopen de kinderen een rondje 'blind' door de klas. Maar amazone Rixt van der Horst daagt kinderen in de klas uit om een parcourtje in de rolstoel af te leggen. Natuurlijk kunnen kinderen tijdens de gastles ook vragen stellen aan de parasporthelden. Sport Fryslân plant de afspraken in met de scholen in afstemming op het trainingsschema van de parasporters. De sporters krijgen een vergoeding voor de voorbereiding en gastles, zodat ze dit bedrag kunnen investeren in hun sport.

De Meet & Greet met een Parasportheld wordt georganiseerd door Sport Fryslân en wordt mogelijk gemaakt door NSGK en FB Oranjewoud.