Kinderen De Wiekslag planten samen met wethouder bomen

Drachten - De kinderen van groep 8 van Jenaplanschool De Wiekslag hebben vanochtend samen met wethouder Jos van der Horst bomen geplant voor de school aan de Dwarswyk.

De kinderen van groep 8 van Jenaplanschool De Wiekslag hebben vanochtend samen met wethouder Jos van der Horst, Rinze Elverdink Werkvoorbereider openbaar groen en medewerkers van Dolmans landscaping group  bomen geplant voor de school aan de Dwarswyk.

Storm

Tijdens de laatste storm bleek dat de bomen die voor de school stonden niet bestand waren tegen de harde wind. In overleg met de gemeente werden deze bomen verwijderd, om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Het beleid van de gemeente is om nieuwe bomen te plaatsen, daar waar ze verwijderd zijn en dat boomplantfeestje werd donderdag gevierd.

De kinderen, de wethouder, de medewerkers en directeur Mardineke Kuiper verzamelden zich in de hal van de school, waar de wethouder vertelde over zijn portefeuille met daarin onder andere groenvoorziening en hoe belangrijk het is om bomen te plaatsen. Rinze Elverdink vertelde over zijn werk als werkvoorbereider openbaar groen en over de bomen (elzen) die geplant zouden worden.

Nadat de koffie genuttigd was, werden de laarzen aangetrokken en gingen de kinderen onder begeleiding van de medewerkers de bomen stevig in de grond zetten door er flink wat aarde op te scheppen en de grond goed aan te stampen. Ondertussen kregen ze uitleg over de groei van de bomen en de verschillende soorten. Ook de wethouder stak de handen stevig uit de mouwen.

Duurzame liniaal

Vervolgens keerde het gezelschap weer terug in de hal en werd er geproost op de voorspoedige groei van de bomen. De kinderen werden beloond met een goodie bag en een duurzame houten liniaal. Aan de gehele school werden bakken met allerlei zaadjes voor de moestuin aangeboden.

Het planten van groen past prachtig bij de basisprincipes van het Jenaplanonderwijs, stelt directeur Mardineke Kuiper. ,,Het is onze taak om te werken aan een samenleving waarin respectvol en zorgvuldig omgegaan wordt met de leefomgeving. Wereldoriëntatie neemt dan ook een belangrijke plaats in het onderwijs in, met als doel dat kinderen ervarend, ontdekkend en onderzoekend leren.''

Foto’s Mardineke Kuiper