Hearen van de Feart gaan Drachtstervaart weer schoonmaken

Drachten - De Hearen fan de Feart houden donderdagavond hun jaarlijkse himmelactie in hun woonwijk en de rest van de Drachtstervaart tot aan het centrum. Daarmee geven ze de vaarweg een frisse start aan het begin van het nieuwe vaarseizoen.

De Hearen fan de Feart beginnen donderdag om zes uur vanaf een vlonder aan het eind van de C.R.de Boerstraat. Schippers, bemanningsleden van ’De Hearen fan de Feart’ en aanwonenden gaan zwerfafval opruimen uit de vaarten van de wijk Drachtstervaart.  Vorig jaar is de eerste himmeldei zeer succesvol geweest. Meer dan 10 kubieke meter vuil is afgeleverd bij het carillon, waar de gemeente, speciaal voor deze actie, vuilcontainers had neergezet. 

,,We wonen in een prachtige waterwijk, maar op sommige plekken is erg veel afval in de oevers te vinden. Wij zijn als bewoners medeverantwoordelijk. Het vuil belemmert de groei van het riet, het plastic valt na verloop van tijd in kleine stukjes uiteen en wordt door vissen en vogels gevreten. Deze jaarlijkse Himmeldei is ons aandeel in ’Actieplan zwerfafval”, zegt het bestuur van de stichting Hearen fan de Feart.

,,De gemeente Smallingerland geeft dit actieplan vorm door leerlingen bewust te maken van zwerfafval, wij maken op onze beurt de wijkbewoners bewust van zwerfafval door samen de vaart op te ruimen. Niet onbelangrijk: de Turfrace, in het kader van ’Leeuwarden Fryslân Culturele hoofdstad’, vaart straks door een schone wijk!”  

Er wordt door de hele wijk opgeruimd, vanaf het Diepe Gat door alle vaarten van de wijk tot aan het  carillon. Jachtwerf Bolt stelt zijn werkboot ter beschikking om onderweg de volle vuilniszakken te verzamelen vanaf de kleine ’oeverbootjes’.