Sevannah Adema voorleeskampioen van Smallingerland

Drachten - Sevannah Adema is voorleeskampioen van Smallingerland geworden. De leerlinge van 't Mozaïek won de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Bibliotheek van Drachten.

De regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd werd donderdag in de bibliotheek gehouden. Daar streden 19 schoolkampioenen uit Drachten, Boornbergum, Opeinde, Oudega, Rottevalle de Tike en Drachtstercompagnie tegen elkaar. Aangemoedigd door hun supporters werden de deelnemers om de beurt naar voren gehaald om het fragment voor te lezen. Tijdens de pauze kregen de kandidaten en hun supporters een presentatie door het FaLab van de bibliotheek.

De jury bestond dit keer uit: Jelle van der heide, Pieter Feller en Annie Deinum. Zij letten op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Winnaar is geworden Sevannah Adema van het Mozaiek uit Drachten, zij las een leuk stuk voor uit Operatie zeer ernstige ramp, geschreven door Tosca Menten. De jury vond het prettig on naar haar te luisteren, ze zat goed in het verhaal en had een mooie, rustige en natuurlijke voorleeswijze.
De tweede prijs was voor Wieke Overzet van de Leister Igge uiot Opeinde. De jury vond dat ze de sfeer van het verhaal goed overbracht. Het publiek moest steeds lachen als er een grappig stukje was! De derde prijs ging naar Andrea Veentra van By de Boarne uit boornbergum. De jury vond dat ze prettig voorlas en heel natuurlijk overkwam. Zij kregen allen een boekenbon.

In totaal doen er in Fryslân dit jaar 200 kampioenen mee. Savannah gaat de gemeente Smallingerland vertegenwoordigen op dinsdagmiddag 10 april in Theater de Skâns in Gorredijk. Daar zal worden uitgemaakt wie Friesland vertegenwoordigt op woensdag 23 mei in de schouwburg van Amstelveen tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.