Turfrace KH 2018 nu al volgeboekt

Drachten - Met 16 skûtsjes en 12 pramen is de Turfrace Smallingerland editie 2018 ‘vol’. Meer deelnemers kunnen er volgens de organisatie niet worden ingeschreven met het oog op de veiligheid en het overzicht. Wel mogen allerlei schepen op zaterdag 26 mei in de volgvloot meevaren naar Leeuwarden, maar dat gaat dan buiten mededinging.

De komende Turfrace begint vrijdag 25 mei om 13 uur met de officiële opening en aansluitend een palaver in It Polderhûs op De Veenhoop. Daarbij zullen burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland en directeur Tjeerd van Bekkum van Kulturele Haadstêd Ljouwert-Fryslân aanwezig zijn. Na het startsein – het hijsen van de Lawei – spoeden deelnemers zich naar hun vaartuigen, die afgemeerd liggen aan het Grytmansrak. Vandaar varen ze vanuit een walstart naar de haven in Drachten en vervolgens de Piipbrêge in de Noorder- en Zuiderhogeweg.

Deze speciaal op deelname aan KH18 gerichte editie van de Turfrace Smallingerland is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Smallingerland, een aantal sponsoren en tientallen vrijwilligers, die er al weken voor in touw zijn. Ze worden aangestuurd door voorzitter Haiko van der Werff, secretaris Eric Smit, penningmeester Bertus Hoekstra en algemeen bestuurslid Jeroen van Keulen.

Tophit voor Leeuwarden

Het avondprogramma begint vrijdag 25 mei na het skippersmiel met een jaagwedstrijd van de Piipbrêge naar het centrum van Drachten. Daar is vanaf half negen een muziekshow met een aangepaste compositie van Carl Wittrock met tekst van Klaas Jansma en lichtbeelden van Jeen Plantinga. Daarna treedt een keur van Friese artiesten op in een show in samenwerking met de radiozender Frysk.FM. Er wordt speciaal voor deze gelegenheid een ‘Skûtsjeliet’ geschreven, dat hopelijk een echte hit wordt. Zodra het vrijdagavond donker genoeg is, begint een laser-lichtshow. Iedereen kan daarvan meegenieten, want de entree is gratis.

Muzikale noot

Tjeerd van Bekkum geeft zaterdagmorgen 9 uur het startschot voor de tocht van pramen en skûtsjes van Drachten naar Leeuwarden. Skûtsje ‘De Rot’ van beurtveer Rottevalle-Leeuwarden v.v. sluit zich hierbij aan. De ‘Freonen fan de Rot’ hullen de Drachtster haven in historische sferen. De Rottevalsters komen met een Oldtimerbus. Leden van het visvrouwenkoor ‘de Voortvarende Vrouwen’ zingen en zwaaien de vloot uit. Zij stappen later aan boord van een skûtsje en zorgen, met muzikanten, voor een muzikale noot onderweg. Kinderen in Ot-en- Sienstijl spelen met oud-Hollands speelmateriaal op de haven. Vereniging ‘De Piepende Wielen’ loopt rond met antieke kinderwagens.

Het hangt van de weersomstandigheden af hoe snel en langs welke route de schepen naar Leeuwarden gaan, zegt organisator Albert de Vries. In ieder geval komen ze in Leeuwarden bij het Nieuwe Kanaal uit, waarna even voorbij de Blokhuispoort in of bij de Museumhaven het muzikale cadeau van Drachten met bijpassende beelden aan het Leeuwarder publiek wordt aangeboden. Dit wordt gecoördineerd door de organisator van muzikale projecten Jacob Dijkstra. Hij tekende eerder voor het programma ‘Roerige Jierren’ van onder meer Smelnes Erfskip. Het waterconcert in Leeuwarden wordt zaterdagmiddag georganiseerd in samenwerking met het Fries Straatfestival. Het wordt meegenomen in de programmering van KH 18.

Tocht, geen wedstrijd

Deze tocht van Drachten naar Leeuwarden is officieel geen wedstrijd. De organisatie ziet er op toe dat er veilig en eerlijk wordt gevaren. Voor de snelste schepen zijn er wel prijzen, namelijk de Gouden Loefbiter voor de grote klasse (meer dan 15m) en de Gouden Bolder voor de kleine schepen. In Earnewâld nemen de deelnemers een bos riet van het Skûtsjemuseum aan boord. Bij de kruising met het PM-kanaal bij de Krúswetters en vanaf de Jachthaven tot voorbij het dorp Warten mogen de deelnemers elkaar niet inhalen met het oog op de veiligheid en de geringe breedte van het water. Dan moeten ze bomen en jagen, want het gebruik van motoren is deze tocht niet toegestaan, tenzij zich calamiteiten voordoen.