Na Vrijgemaakten haalt ook Bethelkerk de band met Kiryat Ono aan

Drachten - Terwijl de gemeente Smallingerland de band met zusterstad Kiryat Ono in Israël langzaam wil laten doodbloeden, halen kerkelijke gemeenten die banden juist aan. Nadat eerder deze maand al veertig jonge christenen een studiereis door Israël afsloten in Kiryat Ono, ging eind deze maand ook een delegatie van de Bethelkerk er op bezoek.

Kort geleden heeft een groep, bestaande uit ongeveer 50 personen van de Bethelkerk te Drachten een bezoek gebracht aan de zusterstad van gemeente Smallingerland, Kiryat Ono in Israël. Nog geen vier weken geleden bezocht een groep van veertig jonge christenen uit Drachten die zusterstad, tijdens een studiereis op initiatief van de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt. 

Relatie verwaterd

Jarenlang is er een zusterrelatie geweest tussen de gemeente Smallingerland, Drachten en Kyriat Ono in Israël. Door omstandigheden is deze relatie verwaterd, en dat wilden we door een bezoek te brengen aan Kyriat Ono weer herstellen, stelt Piet Hemel van de Bethelkerk. ,,Na telefonisch contact en veel mailverkeer zijn we op donderdag 15 maart hartelijk ontvangen op het Drachten plein door de burgemeester van Kyriat Ono, Israel Gal en door de contactpersoon Nitsa Wasser. We werden door beide personen en andere functioneren heel hartelijk ontvangen en ze waren dan ook heel blij met de hernieuwde contacten tussen beiden gemeentes.''

De Drachtsters kregen een bustour door Kyriat Ono, waarbj werd verteld dat vele oude (flat)gebouwen werden afgebroken en dat er in deze wijken heel veel nieuwbouw werd gepleegd met onder andere grote supermarkten. De groep bezocht een heel groot wellnesscentrum, dat de grootste van Israël was, met binnen- en buitenbaden, fitnesscentrum, tennisbanen, individuele sporten en groepsporten. Op het Drachtster plein stond na de bustour een koor klaar en samen met de Israëli's hebben de Drachtsters diverse liederen mogen zingen, waaronder Hava Nagila. ,,Er ontstond spontaan een reidans waar veel gebruik van werd gemaakt. Met andere woorden; het werd een gezellig en spontaan samenzijn'', aldus Hemel.

Tegenbezoek

Vervolgens kreeg de groep een lunch aangeboden in een tuin op een binnenplaats van het gemeentehuis, met heel veel Israëlische hapjes en drankjes. ,,Het leek inderdaad wel ‘Het land van melk en honing’. Er was namelijk meer dan genoeg en het weer nodigde uit om lekker buiten te lunchen. Wij hadden het gevoel dat we zeer welkom waren en hebben hen dan ook uitgenodigd voor een tegenbezoek aan de gemeente Smallingerland en Drachten in het bijzonder.
Het gemeentebestuur nam deze uitnodiging graag aan en wilde graag in gesprek blijven met de contactpersonen in Drachten.''