Parkeerkaartjes Raadhuisplein krijgen gedicht op de achterkant

Drachten - Parkeerkaartjes voor de garage onder het Raadhuisplein krijgen een gedicht op de achterkant. Dat heeft de gemeente Smallingerland besloten na een verzoek door een inwoner van de gemeente.

Een inwoner van Smallingerland heeft een idee aangedragen bij de portefeuillehouder cultuur om gedichten te laten maken op de achterkant van de parkeerkaartjes. Met de actie, die een half jaar duurt en door het college wordt geschaard onder het kopje LF 2018, is een investering gemoeid van 1432,75 euro. Gemeentedichter Andries de Jong is gevraagd om speciaal voor het parkeerticket een gedicht te schrijven. Hij heeft dit al toegezegd.

Parkeerautomaten

Onderzoek naar de mogelijkheden heeft uitgewezen dat er het mogelijk is om een gedicht te printen op de parkeerkaartjes van de parkeergarage van het Raadhuisplein of op de parkeerkaartjes van de parkeerautomaten in de straten. Voor de garage aan het Van Knobelsdorffplein is het niet rendabel, omdat hier weinig tickets worden gebruikt. Volgens het college heeft het gedicht gedurende Culturele Hoofdstad een culturele en een promotionele meerwaarde voor de gemeente, vooral wanneer het 'mooie, interessante, culturele van Smallingerland' in het gedicht wordt verwoord. Positief vinden b&w ook dat het een vernieuwend project en dat het van onderop is aangedragen.

Ook advertenties

De levertijd van de gedichten is ongeveer 8 weken. Er worden 110.000 kaartjes afgenomen. Volgens de leverancier in Alblasserdam kunnen er 1, 2 of 4 verschillende advertenties worden afgedrukt in twee kleuren. Er is meer mogelijk, maar dan wordt het drukken wel een stuk complexer.

De gemeente heeft ook een vraag van een makelaar gekregen om reclame te maken voor zijn bedrijf op de achterkant van de parkeerkaartjes van de parkeergarage aan het Raadhuisplein. Nu de gemeente heeft gekozen voor het gedicht moet het verzoek van de makelaar in ieder geval voor de komende zes maanden worden afgewezen en daardoor loopt de gemeente inkomsten mis.