Hearen himmelje vijf kuub afval uit de Drachtster Feart

Drachten - De Hearen fan de Feart hebben donderdag hun jaarlijkse himmelaksje gehouden in de woonwijk Drachtstervaart en het stuk vaart tot aan het carillon. De opbrengst was vijf kuub, de helft van vorig jaar. Maar er lag nog wel zoveel, zagen de Hearen, het was alleen te donker om alles op te ruimen.

Om zes uur 's avonds begon de schoonmaakactie vanaf de vlonder op het eind van de Cornelis Rienks de Boerstraat. De vijftien deelnemers werden verdeeld over zeven kleine bootjes en vervolgens werd de nog altijd groeiende woonwijk vanaf het water doorzocht op rommel. De himmelders waren voorzien van onder andere hark, pikhaak en grijpertjes om vuil uit het water en van de oever te plukken en zakken om het vuil in te doen. De werkboot van de firma Bolt voer mee om de volle zakken over te nemen. 

,,We wonen aan prachtig water, we varen daar graag, maar ook dit jaar is op veel plekken afval in de oevers te vinden. Dit willen we graag opruimen omdat het vuil geen gezicht is in onze mooie wijk en omdat wij als bewoners mede-verantwoordelijk zijn voor de netheid. Het vuil is bovendien slecht voor de natuur, het kan de groei van het riet kan belemmeren en vooral plastic wordt door vissen en vogels gevreten nadat het in kleine stukjes uiteen is gevallen'', aldus bestuurslid Jelle Westendorp.

Bij het carillon werd alle opgehaalde afval in de gereedstaande gemeentecontainers gekieperd, waarna 't Smelnehûs  de opruimers voor de schone vaart een nazit aanbood met twee consumpties en bitterballen.

Foto's Harry van der Linde