Cd-presentatie bij Van der Velde

DRACHTEN - In Boekhandel Van der Velde in Drachten presenteren Annette Scholten en Nanke Flach zaterdag 7 april om 13.30 uur hun debuut-cd Angelo.

Scholten en Flach wonnen in 2014 een eervolle vermelding tijdens het internationale muziekconcours Ibla Grand Prize op Sicilië.

De cd Angelo bevat afwisselend klassiek repertoire, van Pergolesi tot nieuwe, voor deze combinatie geschreven composities. (lame sonore) en Nanke Flach (piano) maakten in 2015 hun debuut in Carnegie Hall.

Lame sonore ‘classique’

De lame sonore (letterlijk ‘klinkend blad’) is een relatief onbekend muziekinstrument, verwant aan de zingende zaag. Het is een van oorsprong Frans instrument, oorspronkelijk bedoeld om als voorzanger in de katholieke mis te fungeren. Scholten ontwikkelde, in samenwerking met anderen, het instrument verder tot de lame sonore ‘classique’ waarbij het o.a. werd voorzien van een klankkast. Hierdoor is de toon groter en rijker geworden en is een uniek instrument ontstaan. De klank van de lame sonore wordt vaak vergeleken met die van de menselijke stem en heeft al verschillende componisten geïnspireerd om muziek voor het instrument te schrijven. De composities van de Nederlandse componisten Hans Bakker en Tjalling Wijnstra, speciaal voor Scholten en Flach geschreven, hebben een bijzondere plek op deze cd gekregen.

Annette Scholten en Nanke Flach

Scholten en Flach wonnen in 2014 een eervolle vermelding tijdens het internationale muziekconcours Ibla Grand Prize op Sicilië. In 2015 maakten ze op uitnodiging van dit concours een tweeweekse tournee door de Verenigde Staten, waarbij zij ook hun debuut maakten in de beroemde Carnegie Hall in New York.

In Nederland waren Scholten en Flach diverse keren live te horen op Radio4 en bij verschillende regionale omroepen. Scholten soleerde met de lame sonore bij verschillende orkesten, waaronder Filharmonie Noord. Ook werkte ze samen met het Asko|Schönberg Ensemble en een ensemble bestaande uit leden van het RFO en NedPho.

De cd zal bij Boekhandel van der Velde in de schappen liggen. Online bestellen kan via www.annettescholten.nl.