Vertoning film bevrijding Drachten

DRACHTEN - In de Bibliotheek Drachten wordt dinsdag 10 april twee keer de film over de bevrijding van Drachten in 1945 vertoond.

De twee uur durende film wordt vertoond om 14.00 uur 19.30 uur. Leden van Smelnes Erfskip, waarvan sommigen ook nog deze periode daadwerkelijk hebben meegemaakt, hebben geinventariseerd wie er allemaal op deze film staan.

Jan van Zinderen en Peter Terpstra gaan hierover vertellen en ze zullen tevens vertellen hoe de bevrijding door de Canadian Dragoons in Friesland is verlopen.

De film, gemaakt door E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt, begint met geheime beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat.

Vroeg in de ochtend van zaterdag 14 april 1945 kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd. De Canadezen en de ondergrondse zijn dan in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.

Later die morgen rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen. De opnames zijn gemaakt nabij de voormalige hoofdbrug, waar nu het carillon staat. Te zien is dat de winkeliers destijds uit voorzorg de winkels hadden dichtgetimmerd.

Wat daarna volgt zijn de talrijke beelden van de festiviteiten en feesten. Ook is te zien zien dat er Duitsers worden opgepakt. Ook de leden van de ondergrondse staan uitgebreid op de film.

Op het feestterrein van de VVV, thans Kiryat Onoplein, is tenslotte de voetbalwedstrijd tussen de Canadezen en de ondergrondse gefilmd.

Meer informatie en kaartverkoop via www.bibliotheekdrachten.nl