De Koning Sterft in De Skâns

GORREDIJK - Mini Theater Friesland uit Heerenveen speelt zaterdag 14 april om 20:15 uur de tragikomische voorstelling ‘De koning sterft’ in Theater De Skâns in Gorredijk.

Het toneelstuk, in 1962 geschreven door Eugene Ionesco, is geregisseerd door Henk Mulder uit Gorredijk.

‘De koning sterft’ is een toneelstuk, waarin de zin en zinloosheid van het bestaan in een serie absurde dialogen en situaties wordt verteld en verbeeld. Het leven is prachtig en groots, zeker als je koning bent, maar tegelijkertijd moet het doek ooit een keer vallen en dat weet iedereen.

LEVE DE KONING

Bérenger I, Koning van een onbestemd land, krijgt te horen dat hij dood gaat aan het einde van de voorstelling. Er is geen twijfel aan, geen genezing meer mogelijk, geen onverwachtse wending in het verhaal. Over anderhalf uur valt het doek en is de koning dood. De koning verzet zich hevig tegen dat idee. Het is niet natuurlijk te sterven, vindt hij. Omdat men nu eenmaal niet wíl sterven. Bovendien: waarom zijn we geboren als het leven niet voor altijd is? Marie, zijn koningin en geliefde, hoopt ook dat het niet zover komt. Liefde overwint immers alles, dus ook de dood. De rest van de hofhouding ziet dat anders. De dood is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het leven. De wacht, die het volk moet toeroepen op het moment dat het zover is, probeert elke boodschap van de koning en zijn hofhouding bij te houden, en roept veelvuldig uit: ‘De Koning is dood, leve de Koning.”

Toneelschrijver Eugene Ionesco (1909-1964) schreef met ‘De Koning sterft’ een absurdistisch tragikomisch toneelstuk over de zinloosheid van het bestaan. De Koning De mens laat met moeite en tegenstribbelen de dingen los die hij meent in de hand te hebben; en het is des te moeilijker als hij er zich niet op heeft voorbereid. Of je nu in één of andere vorm van voortbestaan gelooft, of je gelooft dat er hierna niets meer is, niemand verlaat graag het aards bestaan. In de laatste twee uur van ons leven zijn we allemaal koning van de wereld, de belangrijkste mens op aarde.

Ionesco daagt met dit toneelstuk in wezen ieder individueel mens uit om binnen de zinloosheid van het leven, zelf in alle vrijheid zingeving te vinden. Ieder persoon is een uniek wezen, verantwoordelijk voor eigen daden en eigen lot.

De voorstelling wordt gebracht door het Mini Theater FriesIand, dat gevestigd is in Heerenveen. Het Mini Theater Friesland is een voorziening amateurtoneel en brengt elk jaar een stuk uit het wereldrepertoire op het podium, met wisselende acteurs en wisselende regisseurs. ‘De koning sterft’ wordt gepeeld door Ruud van Doorn (als de koning), Albertina van der Wal, Lysbeth Benedictus, Ciska Rinzema, Ineke de Vries, en Nanne Mazereeuw. De regie is in handen van Henk Mulder, zelf woonachtig in Gorredijk. Henk Mulder heeft zijn sporen in het amateurtheater al verdiend en heeft zijn naam de afgelopen decennia aan tal van producties verbonden. Ofwel als acteur, ofwel als regisseur en begeleider.

Kaarten voor de voorstelling in Gorredijk zijn verkrijgbaar bij Theater De Skâns.