Thematour duurzaam wonen Eastermar

De heer en mevrouw Timmerman uit Eastermar geven zaterdag 14 april een rondleiding in hun woning, om te laten zien hoe het huis wordt verwarmd met een warmtepomp.

Voor iedereen die op zoek is naar kennis over energiebesparende maatregelen, organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met provincie Fryslân thematours. De thematour ‘Fossielvrij wonen’ in Eastermar is zaterdag 14 april. De familie Timmerman laat tijdens een rondleiding zien hoe zij hun woning verwarmen met aardwarmte door middel van een warmtepomp. Er is plek voor 12 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over energie besparen en opwekken.

De woning van de heer en mevrouw Timmerman is gebouwd in 2008 met zeer goede isolatie. De warmte van de zon wordt optimaal benut door zonnepanelen en een gunstige plaatsing van de ramen. In de woning is geen gasaansluiting aanwezig. En een grijs watercircuit zorgt voor het doorspoelen van de toiletten en de buitenkranen. De woning is ingericht voor de toekomst: ,,Hier willen we graag samen oud worden,” vertelt Aukje Timmerman-Kloppenburg.

De thematour ‘Fossielvrij wonen’ vindt plaats op zaterdag 14 april om 14.00 uur in Eastermar. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Fryslân

Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: ,,We werden erg gastvrij ontvangen door de familie en zij gaven ons goede uitleg over de overwegingen en keuzes die zij hebben gemaakt.” Tijdens de thematours krijgen de deelnemers een duidelijk beeld van de duurzame mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe een energiezuinig huis woont of bijvoorbeeld hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

In samenwerking met de provincie Fryslân organiseert de Duurzame Huizen Route meerdere thematours. Op 7 april geeft familie Oostra uit Feinsum een rondleiding in hun woning tijdens de thematour ‘Gasloos wonen met warmtepomp’. In Wijnjewoude is op 14 april de thematour ‘Luchtwater-warmtepomp’ bij familie Seefat te bezoeken.

Verkiezing duurzaamste huis

Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.