Doeken onder bruggen vormen grootste kunstexpositie van Nederland

Gorredijk - Onder tachtig bruggen in Friesland komt deze zomer kunst te hangen. De tachtig doeken vormen samen de grootste kunsttentoonstelling van Nederland.

Dnder de brug in Donkerbroek werd half maart het eerste doek geplaatst voor de kunstexpositie Brug, Brêge, Bridge. In totaal komen er tachtig doeken met kunst gemaakt door de mienskip, die onder circa tachtig Friese bruggen worden geplaatst. Het eerste doek was een kunstwerk van Jaap Nammensma. Deze foto symboliseert volgens Jaap een haast mystieke verstilling. Als watersportliefhebber is hij vaak in Friesland te vinden. ,,Het stille water, het aanleggen en dan genieten van de zonsondergang, dat zorgt vooral voor een verbinding met jezelf en dat symboliseert deze foto.”

Wachtend genieten

De tachtig bruggen met de tachtig doeken vormen samen de grootste kunsttentoonstelling van Nederland, want de expositie strekt zich uit over de hele provincie, zo’n 3.250 km². Op zaterdag 14 april vindt de feestelijke opening van deze expositie plaats. Van april tot en met september 2018 kunnen inwoners van Fryslân, wachtende automobilisten en (water)toeristen genieten van de kunstwerken op de bruggen.

Het project Brug, Brêge, Bridge is een project voor LF2018 en een initiatief van de Friese Milieu Federatie. In de zomer van 2017 deed de Friese Milieu Federatie voor het project Brug, Brêge, Bridge een oproep aan de Friese mienskip om mee te doen aan de wedstrijd Brug, Brêge, Bridge. De mienskip werd gevraagd om een foto, kunstwerk of tekst in te sturen om van de bruggen een podium voor kunst te maken. Het thema van de wedstrijd was ‘verbinding’. Een brug is symbolisch een verbinding tussen natuur, cultuurhistorie en water. Een vakjury, onder wie wethouder Rob Jonkman van Opsterland, heeft uit 247 inzendingen twintig winnaars gekozen. De winnende afbeeldingen komen samen met beelden van een aantal partners, waaronder Friese gemeenten, LF2018 en Wetterskip, op doeken onder de Friese bruggen te hangen. 

Ogenblik

Het project wordt onder andere ondersteund door de Friese Milieu Federatie, Wetterskip, Rijkswaterstaat, de Friese gemeenten, LF2018 en de provincie Fryslân. Een van de winnaars van de fotowedstrijd is onze fotografe Grietje van der Reijnst-Brak. Haar foto Ogenblik komt te hangen onder de brug van Gorredijk en Echtenerbrug/Delfstrahuizen. In Smallingerland komt kunst onder vier beweegbare bruggen, namelijk de twee bruggen in het Polderhoofdkanaal, de Hooidamsbrug en de Philipsbrug over de Drachtstervaart.

Alle winnende kunstwerken zijn hier te bewonderen.