V.v. ONT deels energieneutraal dankzij zonnepanelen

OPEINDE - ONT heeft nu een volledig jaar 154 zonnepanelen op de daken van de kantine en de kleedkamers. Inmiddels blijkt dat ONT meer elektriciteit opwekt dan verbruikt, en daarmee dus energieneutraal is qua electriciteit.

De opbrengst is 35.000 kWh en de besparing in euro’s 5200,-. De verwachting is dat die financiële besparing jaarlijks terugkomt, wat weer geïnvesteerd kan worden in de sport.

Het plaatsen van de zonnepanelen ging gepaard met een investering van 42.000,- euro. Deze investering is binnen een jaar terugverdiend dankzij (overheids)subsidies, giften, sponsoring en crowdfunding.

ONT nam nog meer maatregelen op gebied van energiebesparing en duurzaamheid, zoals tijdklokken, LED-lampen, handdrogers in plaats van papieren handdoekjes, waterbesparende maatregelen en afval scheiden.

Het volgende waar de commissie Duurzaamheid zich bij ONT mee bezig gaat houden, is vervanging of sterke reductie van het gasverbruik. ONT verbruikt jaarlijks 6.400 m3 gas. Liefst wil de club ook qua gast energieneutraal worden.