Kinderen van OBS de Swetten winnen prijs Creafonds

Drachten - Kinderen van OBS de Swetten hebben dit jaar de prijs van het Creafonds gewonnen. Jaap Balkema, juryvoorzitten en tevens oprichter van het creafonds, overhandigde de prijs van 1000 euro aan de bovenbouwleerlingen van De Swetten in Drachten.

De leerlingen van De Swetten  wonnen dit jaar de prijs met hun mooie idee om samen met een echte acteur een toneelvoorstelling te maken, een voorstelling die moet plaatsvinden in De Lawei.

Hoofd hart handen

Jaap Balkema, voormalig directeur van Stichting OPO Furore, richtte bij zijn afscheid als directeur het Creafonds op om zijn visie ‘leren met hoofd-hart- handen’ verder uit te dragen. De visie van Jaap komt voort uit ervaringen uit zijn kindertijd. Een tijd waarin je met een liniaal een tik over je vingers kreeg als je met links schreef. Iedereen moest met rechts leren werken want de machines in de fabrieken waren daar op ingesteld. En men ging ervan uit dat de meeste kinderen op school later ook in fabrieken gingen werken.

Jaap wilde dat veranderen en besloot eerst meester te worden, later directeur van een school en uiteindelijk directeur van het scholenbestuur OPO Furore. Op die plekken kon hij zijn visie verder uitwerken, dat iedereen zijn/haar eigen belangrijke aandeel heeft in de maatschappij en dat dit op veel verschillende manieren kan zijn.

Het fonds looft elke twee jaar een prijs uit aan een school voor het beste idee op het gebied van kunst, cultuur en natuur.