Dertigste Feankeninginne opent watersportseizoen in Earnewâld

EARNEWALD - Het is een vaste traditie in Earnewâld: de inhuldiging van de nieuwe Feankeninginne op Koningsdag (voorheen Koninginnedag). Nadat de kersverse Feankeninginne de bel drie keer heeft laten rinkelen, is het watersportseizoen officieel geopend.

Dit jaar viert Earnewâld op 27 april een jubileum, de Earnewâldster schone die dit jaar het kroontje mag dragen, mag zich de dertigste Feankeninginne noemen. Op 30 april 1988 werd Sjoukje Kleinhuis als eerste Feankeninginne gekroond. Atsje Bruinsma was het eerste blommefamke. Sindsdien zitten ieder jaar - alleen in 2001 ging de huldiging vanwege de MKZ-crisis niet door - veel Earnewâldsters de weken voorafgaand aan de inhuldiging in spanning: wie is het komende jaar boegbeeld van het dorp Earnewâld en wie mag als blommefamke de Feankeninginne vergezellen?

Rond 16.00 uur vaart het houten skûtsje Aebelina - in 2009 gebouwd bij het Skûtsjemuseum - de haven binnen. Bij Westersail stapt de nieuwe Feankeninginne van boord. De vorige, Willyant de Haan, houdt een afscheidswoordje, waarna de nieuwe Feankeninginne haar openingsspeech geeft en vervolgens het watersportseizoen opent.

De Feankeninginne heeft een belangrijke rol. Bij de meeste festiviteiten in het dorp is ze aanwezig en ze reikt bij onder andere het skûtsjesilen de prijzen uit.

Willyant de Haan, de Feankeninginne van vorig jaar. Foto Fonger de Vlas.