‘Ik wil de muziekbeleving delen’

BEETSTERZWAAG - Duizend HaFaBra-muzikanten zijn van 7 tot en met 18 juli te horen in Conference of the Birds, een LF2018-voorstelling die in de Groene Ster in Leeuwarden plaatsvindt. Zo ook Meinze Poelstra en Siepy Hoekstra van Fanfare Euterpe Beetsterzwaag. ,,Ik heb mijn vakantie er voor verzet.”

Theater, dans en natuur

De beleving van muziek maken met zoveel muzikanten, en dat in combinatie met theater, dans en de natuur. Dat is waarom Meinze Poelstra (70), es-bassist bij Euterpe en woonachtig in Nij Beets, meedoet aan Conference of the Birds. Hij speelt al jaren bij een muziekvereniging, vooral omdat hij het samen beleven van de muziek zo mooi vindt. ,,Ik hoop dat de voorstelling jongeren inspireert om ook muziek te maken. Muziekverenigingen kunnen volgens mij nog meer naar buiten treden, laten horen wat ze doen en laten zien hoeveel vreugde muziek geeft. Daar helpt deze voorstelling denk ik wel in.”

Bij veel verenigingen is er een teruggang in het aantal leden. Daarbij komt dat de subsidiekraan is dichtgedraaid. Dit heeft tot gevolg dat muziekverenigingen moeten samengaan, de contributie moeten verhogen, of nog erger: moeten stoppen. Dat weet ook Sytze Pruiksma, initiator van Conference of the Birds. De muziek-, dans- en theatervoorstelling gaat over vogels die op zoek gaan naar een nieuwe leider, en ontdekken dat ze zelf de koning zijn van hun leven. Centraal staat de kracht van het collectief: samen bereik je meer dan in je eentje. Daarnaast brengt de voorstelling de afnemende biodiversiteit onder de aandacht, evenals de verschraling bij muziekverenigingen. ,,Met Conference of the Birds zetten we natuur en cultuur op het podium”, aldus Pruiksma.

Ouderen op muziekles

Volgens Siepy, die bugel speelt, is het ledenaantal bij Euterpe al wat jaren op peil. Maar als voorzitter van de Federatie Opsterlandse Muziekverenigingen ziet ze dat veel verenigingen het lastig hebben. Er zijn verschillende initiatieven in het leven geroepen om meer mensen te enthousiasmeren voor muziekverenigingen. Daarbij wordt geregeld samengewerkt. ,,In Tijnje zijn muziekverenigingen bijvoorbeeld een initiatief gestart om ouderen op muziekles te laten gaan en ze bij het B-orkest te laten instromen. Vorig jaar zijn we begonnen met een muziekinitiatief op scholen. Muziek is zo belangrijk voor kinderen, voor hun ontwikkeling.”

Het kost wel veel energie, weet Siepy, om dergelijke initiatieven van de grond te krijgen. ,,En je moet ook niet op kort termijn resultaat verwachten, maar over vijftien jaar kijken hoe het er dan voor staat. Maar we zullen wel iets moeten doen. Het zou zonde zijn als muziekverenigingen verloren gaan. Ik wil dit overdragen, zodat ook de toekomstige generaties kunnen genieten van het maken van muziek. Ik vind het zelfs een plicht van een muziekvereniging om zich hiervoor in te zetten.”

Birds & Brass

Voor zowel Siepy als Meinze is Conference of the Birds een waardevol initiatief om te laten zien wat muziekverenigingen doen. Los daarvan verheugen ze zich er erg op om de voorstelling mede uit te voeren. Siepy heeft eerder ook meegewerkt aan de voorstelling Birds & Brass, ook uit de koker van Sytze Pruiksma. Hieraan deden ruim tweehonderd muzikanten mee. ,,Dat was ook leuk om te doen.Voor Conference of the Birds heb ik mijn vakantie moeten verzetten, maar dat vind ik niet erg. Dit wil ik gewoon meemaken.”

Ook Meinze heeft meegedaan aan Birds & Brass. ,,Er waren mensen in het publiek die niet zoveel met muziek hadden, maar door kennissen waren uitgenodigd om ook te komen. Toen het optreden erop zat, vroeg iemand aan mij: is dit de pauze al? Ik zei: ‘We hebben al anderhalf uur opgetreden!’ Waarop de man zei dat hij het had beleefd als duurde het maar tien minuten. Dat was al een succes, en dat belooft wat voor Conference of the Birds.”

Meespelen

Naast duizend HaFaBra-muzikanten zijn ook Sytze Pruiksma en trompettist Eric Vloeimans te horen. Verder wordt het verhaal gebracht door twintig dansers en acteurs van Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel (NNT). Het is nog mogelijk om als muzikant mee te spelen in Conference of the Birds. Korpsen en individuele muzikanten kunnen zich tot 15 juni aanmelden via www.conferenceofthebirds.nl/hafabra. Een deel van de opbrengst van Conference of the Birds, gaat naar de korpsen.