Studentenbezoek Auschwitz centraal bij Studium Generale ROC Friese Poort

Drachten - Voor de vijfde keer organiseerde ROC Friese Poort vestiging Drachten een ‘Studium Generale’ waarbij een bepaald onderwerp wordt behandeld dat gerelateerd is aan de eigen identiteit van de school. Dit jaar werd gekozen voor de reis die tweedejaars studenten van de afdeling Audiovisuele Productie (AVP) in januari hadden gemaakt naar het Poolse Krakau.

Op het programma van de studenten stond toen een bezoek aan het zo beruchte kamp Auschwitz-Birkenau en het Schindler Museum. De ervaringen van de studenten werden op 24 april in woord en beeld gepresenteerd en de eveneens meegereisde dr. Ulke Veersma mocht het geheel afsluiten met een lezing die de titel ‘Gerechtigheid en Discriminatie’ meekreeg.

Anekdote

De studenten hadden zelf foto’s gemaakt die in de centrale hal van ROC Friese Poort hingen. Coördinerend docente Tanja Migchelsen had tijdens de reis de leiding en als inleiding vertelde zij toch wel een veelzeggende anekdote. Op 9 januari kwam het gezelschap aan in Krakau om in de voormalige Joodse wijk in een hotel te overnachten. ,,De volgende dag klaagde een student dat er slechts één handdoek was voor de vier dagen dat wij daar verbleven. Bovendien was het bed ook te hard. Na het bezoek aan het kamp in Auschwitz kwam de student weer bij mij en vertelde met tranen in de ogen over zijn eigen schaamte.’’

Meindert de Boer speelde op piano muziek van John Williams uit de film Schindler’s List van Steven Spielberg uit 1993 en vervolgens was er tijd om de foto’s van een aantal studenten te bekijken. Bowe Bosma legde een doodlopend spoor op de foto maar vond het erg moeilijk er iets over te zeggen. Hendrik van der Veen legde een viertal ‘luxe’ wc’s vast, ,,Een triest symbool’’, zo vond hij. Om woorden bij beelden te vinden vonden beide studenten heel moeilijk.

Eufemisme

In een videopresentatie werd José Martin geïnterviewd. Zij is onderzoeker bij kamp Westerbork en benadrukte dat dit verleden nog altijd zorgt voor beschadiging omdat veel familie vaak nog niet weet wat er met hun voorouders is gebeurd omdat die bijvoorbeeld nooit officieel dood zijn verklaard. Student Wietze Stuiver was in die zelfde video erg onder de indruk van de verzameling haar waarvan geen foto’s mochten worden genomen. Verder stelde hij vast dat er sprake was ‘van absoluut waardeloze levensomstandigheden’ en dat mocht toch wel het eufemisme van de dag worden genoemd.

Na een drie minuten durende, filmische ‘Impressie van Auschwitz’ van Lisanne van der Ploeg mocht Veersma het Studium Generale afsluiten met een lezing. Veersma is verbonden als docent Internationale Arbeidsverhoudingen aan de University of Greenwich in Londen. Zowel Veersma als José Martin benadrukten de noodzaak dat het gruwelijke verhaal van toen verteld moet worden want het is nog altijd actueel.

Immers in Polen werd dit jaar de omstreden Holocaust-wet aangenomen die het bij wet verbiedt Polen medeschuldig te verklaren aan de Jodenvervolgingen. Nog actueler is openlijke agressie in Berlijn jegens Joden die een keppel dragen. Kortom het verhaal van Auschwitz-Birkenau heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.

Tekst en foto's Rynk Bosma