Smallingerland als eerste gemeente over op blauwe diesel. En ja, die is echt blauw

Drachten - Smallingerland is als eerste gemeente in Nederland overgegaan op blauwe diesel. Oud-burgemeester Tjeerd van Bekkum kwam er woensdag voor naar Drachten, om samen met wethouder Pieter van der Zwan de eerste tank vol te gooien.

Blauwe Diesel B100 is een HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), die volledig gemaakt wordt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. De diesel is dus geheel fossielvrij en emissiearm. De fossielvrije diesel wordt door Nesté in Rotterdam gemaakt van afvaloliën. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Blauwe Diesel B100 reduceert niet alleen CO2-uitstoot, maar is ook volledig biologisch afbreekbaar. Leuk om te weten is dat Blauwe Diesel ook werkelijk blauw van kleur is.

Eerste provincie

Friesland is de eerste provincie waar auto’s fossielvrije diesel kunnen tanken. Acht Tamoil tankstations bieden sinds woensdag Blauwe Diesel B100 aan. Blauwe Diesel B100 is het duurzame, fossielvrije en plantaardige alternatief voor diesel, waarmee de CO2-uitstoot met 89 procent wordt verminderd. Het eerste tankstation is woensdag feestelijk geopend door Tjeerd van Bekkum van LF2018 en wethouder Pieter van der Zwan van de gemeente Smallingerland. Zij deden dat onder toeziend oog van onder andere Bouwe de Boer (Fossylfrij Fryslân), Tsjeard Hofstra (Elfwegentocht) en de directeuren Pieter Zonneveld (Neste), Germ Wiersma (Future Fuels) en Ronald Kempen (Tamoil Nederland).

Smallingerland gaat als eerste Friese gemeente ook over op blauwe diesel. Van Bekkum en Van der Zwan tankten namelijk een vrachtwagen van de afvalinzemaling Regon vol met blauwe diesel. De gemeente Smallingerland heeft in 2016 de Duurzame Routekaart 2040 vastgesteld en daarbij de ambitie uitgesproken haar wagenpark zo snel mogelijk te verduurzamen. De overstap naar blauwe diesel betekent een enorme reductie in CO2 voor de gemeente, bijna 90 procent. Tamoil in Drachten is het eerste tankstation in Friesland dat deze brandstof verkoopt.

Elfwegentocht

De Elfwegentocht van 1 tot en met 14 juli is het grote Friese eest zonder een druppel benzine of diesel. Vanaf de provinciegrenzen zullen enkel fossielvrije voertuigen het verkeersbeeld bepalen. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân. Future Fuels Wholesale B.V. is een Fries familiebedrijf uit Heerenveen met twee duurzame brandstoffendepots, één in Gorinchem en één in Oudehaske (bij Heerenveen). Zij is al sinds 1994 actief op het gebied van de onderzoek en ontwikkeling  van de duurzame en verantwoorde dieselbrandstoffen en één van de eerste tien bedrijven in Friesland die volledig fossielvrij onderneemt. Tamoil Nederland is meer dan 50 jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt en wil op het gebied van duurzaamheid voorop lopen. Zo produceert zij als eerste oliemaatschappij in Nederland groene stroom voor haar netwerk van tankstations en biedt haar klanten diverse duurzame brandstoffen aan.

Foto's Harry van der Linde