Dodenherdenking Opeinde

OPEINDE - Bij het monument aan de Reinder de Vriessingel in Opeinde wordt vrijdag 4 mei de Dodenherdenking gehouden.

De ‘Betinkingskommisje De Pein’ houdt een herdenkingsdienst. Om 19.30 uur verzamelen op het Parkeerterrein achter wokrestaurant ‘Noordeinde’. Mensen die niet zo goed ter been zijn, kunnen rechtstreeks naar het monument gaan. Na afloop kan men bloemen bij het monument leggen.

De herdenking in Opeinde is een moment van stilte en terug denken aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Het monument bestaat uit twee delen, één voor de gesneuvelde inwoners van Opeinde en één voor de slachtoffers van een neergestorte Engelse en Amerikaanse bommenwerper. Ieder jaar zijn er een groot aantal dorpsbewoners bij deze plechtigheid aanwezig.

De plaatselijke harmonie speelt zowel het Friese als het Nederlandse volkslied, er wordt een verhaal verteld door de voorzitter, de kinderen van de basisschool dragen een gedicht voor en leggen ook bloemen.

Ook zal door Dorpsbelang een krans worden gelegd bij beide monumenten en zijn er twee militairen, woonachtig in Opeinde, uitgenodigd om een krans te leggen. Beide militairen zijn of worden nog uitgezonden naar oorlogsgebieden.