Als Willem en Máxima hadden geweten hoe gezellig het in Drachten was...

DRACHTEN - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden een afspraak in Groningen, maar als ze hadden geweten hoe gezellig het in Drachten zou worden, dan hadden ze onderweg op de A7 de afslag Drachten genomen.

Dat zeiden vvoorzitter Jan van der Wouden van het Oranjecomité en burgemeester Tom van Mourik vanmiddag bij de opening van de festiviteiten in het Drachtster centrum. Koningsdag is vandaag in Drachten gevierd met een gezellige vrijmarkt door het hele centrum, een gezellige terras met foodtrucks op het Museumplein en tal van vrolijke activiteiten in het centrum.

Op verschillende plaatsen speelden muziekgroepen op podia en tussendoor lieten kinderen horen hoe ver ze al gevorderd waren op hun viool, accordeon,blokfluit of keyboard. En ook al waren ze nog niet zover, het leverde vaak toch wel een flinke zakcent op.

Op het Raadhuisplein was weer een kermis voor de allerkleinsten, met behalve de draaimolen ook een klimwand, meerdere springkussens, een voetbalspel en ponyrijden.

Vanmiddag barstte op de Kaden het traditionele muziekfeest weer los, met tenten en terrassen en optredens door uiteenlopende bands. Het weer viel mee, al was het niet warm. Rond vijf uur was er even een korte bui, maar verder lijkt het vanavond droog te blijven.