Crossed Guitars Festival 2018

FRIESCHEPALEN - In en rondom Muziekcafé Ma Kelly’s in Frieschepalen wordt van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 mei het Crossed Guitars Festival (CGF) gehouden.

Wat in 2005 begon als iets eenmaligs is in 13 jaar tijd uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement met bezoekers uit binnen- en buitenland. Aangezien het Crossed Guitars Festival (CGF) altijd tijdens het Hemelvaart weekend plaatsvindt boeken veel bezoekers een jaar van tevoren al een hotel en is de agenda voor die dagen op voorhand al gereserveerd voor vier dagen ongedwongen plezier en geweldige muziek.

Muzikaal staat CGF dit jaar in het teken van oude bekenden. Vrijwel alle bands en artiesten hebben namelijk al eerder op ons festival gespeeld. Het benadrukt de sterke band die we als organisatie in al die jaren hebben opgebouwd met deze muzikanten. Ze komen graag terug naar een plek waar ze gewaardeerd worden en wat ze zelf nog altijd als een van de hoogtepunten van het jaar beschouwen.

De aftrap zal op 9 mei worden verricht door Jack Bottleneck & Johan Keus. Dit duo heeft de afgelopen jaren met groot succes de muzikale omlijsting gedaan rondom de traditionele zaterdag BBQ op CGF en zijn dit jaar gepromoveerd naar het hoofdprogramma. De heren spelen een geweldige mix van blues, bluegrass en americana dat ongetwijfeld ook binnen de muren van Ma Kelly’s tot enthousiaste reacties zal leiden. Daarna is het de beurt aan niemand minder dan Ralph de Jongh & Band. De Jongh is door jaren hard werken uitgegroeid tot een van de beste en meest bijzondere blues artiesten van ons land en we zijn dan ook trots hem voor het tweede achtereenvolgende jaar te mogen verwelkomen op CGF. Vorig jaar verpletterde hij alles en iedereen met een weergaloos optreden dus wie het toen gemist heeft krijgt nu een herkansing. Mis het niet!

Normaal gesproken staat de donderdag op CGF altijd in het teken van boogie. Daar is het festival immers ooit mee begonnen en dat willen wij als organisatie in ere houden. Aangezien er dit jaar ook op vrijdag en zaterdag de nodige boogie te horen zal zijn doen we het dit keer ietsje anders. Op donderdag 10 mei beginnen we de avond namelijk met British Fame. Een geweldige band uit het noorden van het land die ons een indrukwekkende reis langs de hoogtepunten van de Britse hardrock zal voorschotelen. Een bekend gezicht in deze band is zanger Jos Harteveld, die de reguliere CGF bezoeker zal kennen van Pink Faces en Two Faces. Status Quotes is de afgelopen jaren door kenners benoemd als de beste Status Quo tributeband ooit. Dat kunnen wij alleen maar beamen. Muzikaal gezien kent de groep zijn gelijke niet. Bij Status Quotes draait het erom de muziek en het gevoel van de originele (oude) Quo zo dicht mogelijk te benaderen. De groep bestaat louter uit gerenommeerde muzikanten uit de Nederlandse muziekscene die allen zijn opgegroeid met de oude Status Quo. Verwacht dan ook wederom een fantastisch optreden met veel obscure albumtracks die door Quo zelf nog nooit live zijn gespeeld.

“Wanneer boeken jullie Hercules en Carousel Vertigo weer eens?” Een veel gestelde vraag van een groot aantal vaste bezoekers. We zijn blij dat we deze vraag eindelijk positief kunnen beantwoorden. Op vrijdag 11 mei is het zover. Deze geweldige bands uit respectievelijk Noorwegen en Frankrijk hebben in het verleden grote indruk gemaakt op CGF. Met de gedreven en stuwende boogierock van Hercules in combinatie met de opzwepende 70s hardrock van Carousel Vertigo kunnen we spreken van de perfecte combinatie. Het belooft dan ook nu weer een legendarische avond te worden. Hercules werkt nog altijd aan een nieuw album waarvan wellicht enkele songs gespeeld zullen worden. Carousel Vertigo bracht vorig jaar het geweldige Revenge of Rock and Roll uit en zal deze plaat uitgebreid promoten tijdens hun optreden. In maart touren de heren door Engeland en komen op 11 mei speciaal voor CGF naar Frieschepalen.

Het buitengebeuren rondom CGF wordt altijd opgefleurd door de nodige live muziek. Dit jaar zal het Friese Meidentrio Vocal Roses op zaterdag 12 mei acte de présence geven. Ook zij hebben al de nodige CGF ervaring en zullen voor- en tijdens de BBQ allerlei bekende songs spelen op hun geheel eigen wijze waarbij ze zichzelf begeleiden op toetsen, gitaar, djembé en basgitaar. De grote finale van CGF 2018 wordt ingeluid door Two Faces & Dr. Tamm Tamm waarin we ook Jos Harteveld weer terug zien. Met zijn maatje Eddie Mulder op gitaar hoort Two Faces inmiddels een beetje bij ons festival. Vorig jaar stonden de heren voor het eerst als driemansformatie op het podium met Wopke van der Molen op percussie als Dr. Tamm Tamm. Dit was zo’n succes dat een vervolg niet kon uitblijven. Verwacht dus ook nu weer allerlei bekende classic pop/rocksongs met een hoog meezing gehalte in een akoestisch jasje. Als uitsmijter hebben wij het genoegen niemand minder dan Voltage aan te kondigen. De groep van Voice of Holland finalist Dave Vermeulen bracht vorig jaar het geweldige album Around the bend uit en heeft door middel van vele optredens een geweldige live reputatie opgebouwd waardoor Vermeulen en Voltage het niveau van The Voice of Holland allang ontstegen zijn. De groep speelt een energieke mix van boogie, bluesrock, country en southern rock. Voltage speelde al twee keer eerder op CGF maar nog nooit als hoofdact. Laat deze buitenkans dus niet aan je voorbij gaan.

Voor alle informatie omtrent de kaartverkoop kun je een email sturen naar crossedguitars@live.nl.