Lezing over Populisme

DRACHTEN - Filosoof René Cuperus houdt dinsdag 15 mei om 19.30 uur een lezing over populisme in het Filosofisch Café Drachten. Cuperus gaat in op vragen als: wat verstaan we onder populisme, hoe moeten we het fenomeen verklaren, hoe bedreigend is populisme voor ons democratisch bestel?

Volgens spreker kent de populistische opstand van de burgers tegen het establishment diepe oorzaken. Populisme is een riskant alarmsignaal in een wereld op drift. Het wordt veroorzaakt door een stroomversnelling in het moderniseringsproces (hyperglobalisering) en door een ingrijpende transformatie van sociale verhoudingen (einde naoorlogs sociaal contract, migratie-fricties). Populisme staat voor een crisis van wantrouwen en representatie. Het weerspiegelt een kortsluiting tussen kiezers en gekozenen, tussen elite en bevolking, tussen globaliseringswinnaars en globaliseringsverliezers.

René Cuperus (politiek- en cultuurhistoricus RUG) is als gastonderzoeker verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam, tevens werkzaam op het Ministerie van Buitenlandse Zaken als Scholar in Residence en columnist van de Volkskrant.

De bijeenkomst vindt plaats in de Brede School De Drait te Drachten (Flevo 190) en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De entree bedraagt € 8,00 (inclusief consumpties). Jongeren betalen € 5,00. Organisatie: Filosofisch Café Drachten, zie www.filosofischcafedrachten.nl