Turfrace 2018 wordt twee dagen hard werken

Drachten/Leeuwarden - Het wordt hard werken aan boord van de 17 skûtsjes en 11 zeilpramen tijdens de wedstrijden van de dTurfrace KH 2018.

De motor mag niet gebruikt worden, het hele traject gaan ze bij gunstige wind onder zeil en anders zullen ze moeten bomen of jagen. ‘Yn ‘e beage’, zoals in vroegere tijden. Spectaculaire beelden zal dat opleveren. Het wordt genieten voor de toeschouwers langs de vaarroute en vanaf het water. Vrijdagmiddag om 13.00 uur opent burgemeester Tom van Mourik het evenement in het Polderhûs op de Veenhoop om vervolgens het startschot te geven voor de proloogwedstrijd met historische skûtsjes en zeilpramen. Een blaaskapel en het shantykoor de Piipegaeltsje Sjongersxuit Rottevalle zorgen voor een muzikaal onthaal. De deelnemende schepen liggen vanaf 13.00 uur startklaar aan het Grytmansrak op de Veenhoop. Dit is dezelfde startlocatie als met de SKSwedstrijd en tevens ook een walstart. De start van de wedstrijd is om 14.00 uur en publiek is welkom.

Turven

Twee bemanningsleden sjouwen turven naar het schip en dan gaan de trossen los op weg naar Drachten. De schepen liggen net als bij de SKS wedstrijden aan het Grytmansrak op de Veenhoop, voor publiek toegankelijk. In Drachten zullen in het centrum en rond de Passantenhaven vanaf 15.00 uur allerlei activiteiten plaats vinden, met kraampjes en oude ambachten rondom de haven. Hier worden de skûtsjes muzikaal verwelkomd door shantykoren.

De jaagwedstrijd ‘s avonds is een los onderdeel van de Turfrace. Voor de schippers die varen met schepen met strijkbare masten volgt er vanaf 19.00 uur een jaag/tijdwedstrijd naar het centrum van Drachten. Dit is een spectaculair gebeuren. De Jagers, die de schepen vooruit trekken lopen aan een lange lijn op de wal en “hingje yn de beage” zoals ze het vroeger noemden. Verder wordt er gezeild en geboomd, al naar gelang de wind waait. Prachtig te volgens langs de walkant van de Drachtster Vaart. Muzikale support van de Bazuin en Polyphonia op de bruggen en oever.

Helden fan it wetter

Na het bekend maken van de winnaar van de jaagwedstrijd is er een groot muziekfestijn Helden fan it Wetter met koren, korpsen en muzikanten. Een speciaal skûtsjeliet geschreven door Klaas Jansma wordt gezongen en het muziekcadeau dat meegenomen wordt naar Leeuwarden wordt ingepakt. Vanaf 21.00 uur staan op het podium van Frysk.FM bekende artiesten o.a Gurbe Douwstra, Anneke Douma, Frerik de Swetser en als afsluiter Lytse Hille, alles aangekondigd door Agnes Sambrink. Het podium staat bij de passantenhaven aan het Moleneind in Drachten. Daar isrond 22.30 uur ook een demonstatie Flashboard en een lasershow.

Zaterdagmorgen sluit de Beurtveer van de Stichting Freonen fan de Rot aan bij de Turfrace en zorgt voor historische taferelen in de vroege morgen. Oudhollandse spelen, gasten in oude kledij, een parade van antieke kinderwagens en optredens door de Voortvarende Vrouwen. Na het palaver in ‘t Smelnehûs, het Fryske Folksliet en het startsein door CEO LF 2018 Tjeerd van Bekkum vertrekken de wedstrijdschepen zeilend, bomend en jagend richting de Veenhoop om via Earnewâld en Warten te finishen voor de spoorbrug Greuns in Leeuwarden.

Volgvloot

De wedstrijdschepen worden gevolgd door de volgvloot met burgemeester en wethouders aan boord van de Frysia, sponsors op de St. Michael, de Compagnons op skûtsje de Rot en de VoortVarende Vrouwen aan boord van het Skûtsje het Bruine leven. Zij zorgen voor de muzikale klanken op het water en nemen tevens het muzikale cadeau mee. Het is vrij om de wedstrijd vanaf het water te volgen, mits de wedstrijd niet gehinderd wordt.

De 30 km lange vaarroute is te volgen langs de kant en wordt het en der muzikaal opgefleurd door de shantykoren. Bij de Hooidambrug zingen van 10.30-11.30 uur de Peijesjongers uit Drachten hun zeemansliederen. Langs het fietspad richting Earnewâld loopt de 31 km langevaarroute en ook bij Hotel Princenhof zit je op de eerste rang. De Brêgesjongers uit Opeinde zingen daar van 11.30-12.30 uur op het terras. De wedstrijdvloot wordt bij de spoorbrug Greuns, waar de finish plaats vindt opgewacht door het Fries Statenjacht Friso met aan boord de commissaris van de Koning Arno Brok.

Muzikaal cadeau

In vlootschouw varen ze Leeuwarden binnen, om aan te leggen in de Museumhaven voor het concert Helden fan it wetter met medewerking van muziekkorps Concordia uit Drachten en Looft den Heer uit Boornbergum. Samen met koren en vele muzikanten en zangers wordt er een mooi muzikaal cadeau gepresenteerd. Het Fries Straatfestival sluit aan en neemt het publiek vanaf het Wilheminaplein mee met hun slotact naar de Museumhaven.

Afsluitend vindt de prijsuitreiking plaats op het terras van café de Bak op het plein van de Blokhuispoort. Het wordt skûtsjesilen op z’n stoerst!

www.turfracesmallingerland.nl