Duurzame led-verlichting voor gemeente Tytsjerksteradiel

Burgum - De gemeente Tytsjerksteradiel heeft 1915 conventionele lampen omgebouwd naar duurzame led-lampen. Daarmee heeft de gemeente in een paar maanden tijd bereikt dat het energieverbruik en de CO2-uitstoot dalen.

Door het verminderde energieverbruik zal de gemeente daarnaast gaan besparen op energiekosten. Een deel van de 1915 conventionele lampen betrof de zogenaamde SOX-lamp. Led-verlichting is vele malen zuiniger dan deze traditionele lamp en zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot. De SOX-lampen zijn dan ook vervangen door zogenaamde Saled-LED LS-S.

Energiebesparing

Afvalstoffen die doorgaans vrijkomen bij het opwekken van energie – zoals CO2 – hebben een slechte invloed op het milieu. De maatregelen die installateur Ziut in opdracht van de gemeente heeft getroffen zullen jaarlijks leiden tot een forse energiebesparing. Hierdoor zal de CO2-uitstoot – naar schatting – worden gereduceerd met 57.128 kg per jaar. Door de daling van het energieverbruik zal de gemeente daarnaast fors gaan besparen op energiekosten. De gemeente Tytsjerksteradiel is tevreden met dit beoogde resultaat en hoopt in de toekomst meer te kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Kleurtemperatuur

De gemeente Tytsjerksteradiel kiest in het buitengebied bewust voor led-verlichting met een kleurtemperatuur van 2200K. Dit type licht heeft een minimaal blauw component, waardoor het meer natuurvriendelijk is.