Gebrek aan scorend vermogen nekt ONT

Burgum - De tactiek van ONT in de wedstrijd tegen BCV klopte. De tegenstander opvangen en met uitvallen gevaar stichten. Dat had in de eerste helft twee doelpunten moeten opleveren. Dat liet ONT na en toen in de tweede helft de ruimtes groter werden ging BCV met een 2-0 zege aan de haal.

In de verloren wedstrijden tegen De Griffioen en Leeuwarder Zwaluwen speelde ONT mat. Met het oog op de naderende nacompetitie voelde dat niet goed. Tegen BCV was het stukken beter. Sterker nog, ONT deed een helft lang heel goed mee en had prima kansen om te scoren. Dat gebeurde niet. De beste kans voor de thuisclub ontstond uit een counter, het wapen dat juist ONT hanteerde. Ook daar viel geen doelpunt uit.

Op de counter

De eerste helft was niet een spektakelstuk, maar wel het aankijken waard. ONT speelde vanuit een gesloten verdediging en BCV beet zich daar aardig op stuk. Hoewel, de eerste dreiging kwam wel van de thuisclub. Roel van der Meulen schoot net over. De beste kansen in het eerste part waren toch voor ONT. Dennis Bakker, aangespeeld door Hielke Knippels, ontdeed zich van zijn tegenstander, de vrije kans verdween in het zijnet. Knippels stond ook aan de basis van een nog betere kans voor Joeke de Vries. In vrije positie boogde De Vries de bal net naast de paal.

Het missen van deze goede kansen is voor ONT de spiegel van deze competitie. Dé kans voor BCV ontstond na balverlies van ONT ver op de helft van BCV. Met één pass werd de snelle Harmen Vlietstra bereikt, diens voorzet was niet iets te hard voor Romke Bos om te scoren. Het aandringende BCV kreeg ook daarna wel mogelijkheden maar geen uitgespeelde kansen. Van der Meulen ‘frommelde’ de bal naar Fedde Dirk Kingma, meer dan een corner werd het niet. Een vrije trap van Van der Meulen ging via het achterhoofd van Roeland Rusticus over het ONT doel en een inzet van dezelfde speler werd geblokt door Oebele Twijnstra.

Waarzegster

Voor de voorspelling dat ONT het in de tweede helft moeilijker zou krijgen was geen waarzegster voor nodig. Er was aardig wat energie in de strijd gelegd en BCV zou het tempo in de tweede helft opschroeven. Dat kwam uit, BCV gaf gas. Al direct na rust schoot Bos over en pakte ONT doelman Hedzer Hoekstra een schot van Cor-Pieter Pander. Toch kreeg ook ONT kansen. Een vrije trap van Wytze Pilat werd van de lijn gekopt en uit een vrije trap van Knippels kon Bakker de bal niet zo beroeren om er een doelpoging van te maken.

Twintig minuten dacht BCV aan een doelpunt. Vlietstra was snel over links, zijn inzet kwam via de binnenkant van de paal in de handen van Hoekstra. Vlietstra was even later toch de maker van de 1-0. ONT verdedigde niet optimaal waarna de BCV’er kon scoren. Net voor tijd werd het 2-0 door Paul Westra. Een eretreffer voor ONT zat er deze keer niet in. Dat voorkwam BCV doelman Arjen Tolsma door een vrije trap van Pilat uit de bovenhoek te tikken.

Lichtpuntjes

ONT trainer Uilke Damstra zag wel lichtpuntjes: ,,Ondanks het verlies was ik redelijk tevreden. Een groot deel van de wedstrijd is er goed gedisciplineerd gespeeld volgens een afgesproken spelconcept. Roel van der Meulen en Cor de Jong extra aandacht geven en goed, compact spelen. BCV creëerde niet veel, ONT zeker in het begin wel. Die kansen moet je dan wel benutten. Voor de goal worden we echter onrustig en laten we veel liggen. De speelwijze vroeg veel energie en dan duurt de wedstrijd net te lang (vergelijk Broekster Boys uit). Fc. Grootegast is inmiddels gedegradeerd. Dus voor ONT nacompetitie. Zaak om energiek en doelbewust te gaan werken aan deze uitdaging!”

Omdat dus ook Fc. Grootegast verloor is rechtstreekse degradatie voor ONT afgewend. Wat rest is de nacompetitie voor handhaving in de 2e klasse. Wie daar de tegenstander in wordt is nog niet bekend. Dat wordt duidelijk na de laatste speeldag. Die speeldag is volgende week en ONT ontmoet dan thuis De Griffioen. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.