Monniken en kraanvogels van wilgentenen op kloosterheuvel en in Kraanlannen

Smalle Ee/De Veenhoop - Culturele Hoofdstad vond ze niet goed genoeg, maar dankzij steun van de gemeente Smallingerland en de Noardlike Fryske Wâlden heeft het project WOODlandart toch een aantal fraaie kunstwerken opgeveleverd van wilgentenen.

Nadat vorige week Nijega haar Glêzebiters presenteerde in de vijver naast het begin van de Centrale As zijn inmiddels ook de beelden van De Veenhoop en Smalle Ee te bewonderen. In de Kraanlannen zijn de baltsende Kraanvogels te zien waaraan het natuurgebied haar naam dankt. Op de kloosterheuvel van Smalle Ee, in de middel-eeuwen het centrum van bestuur, cultuur en kerkelijk leven in deze regio, staan kunstige monniken te wachten op betere tijden.

De monniken zijn het project van De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat. De Trije Mûntsen Underweis zijn ontworpen door beeldhouwer Jitze Sikkema en uitgevoerd met de hulp van vele enthousiaste dorpsgenoten en de kunstenaars Derk den Boer en Fokke Veurman gemaakt van lichte geschilde wilgentenen en donkerbruin gekleurde, ongeschilde wilgentenen die in de buurt zijn gekapt.

Het WOODland Artproject is daarnaast ook uitgevoerd in de dorpen Drachtster Compagnie en Rottevalle. Halverwege juni zullen alle kunstwerken op hun plek staan en dan lanceert CityLab Drachten een kaart met een fietsroute langs alle bijzondere kunstwerken die uit dit project zijn voortgekomen.

Foto’s Harry van der Linde & Fokke Wester